Az autó, mint szimbólum – a zűrös és komikus hazaút üzenete

Az autózás, mint önismereti út

Több cikket írtam már autóval kapcsolatban. Tudjátok, az autó a haladásunk szimbóluma. Persze a bicikli is. Most Böbe kérdezett tőlem és kicsit másképp válaszoltam neki, mint ahogy szoktam.

Megosztom veletek, hogy szokjátok az analógiás gondolkodást. Az életünk minden területére alkalmazható. Van egy trükk, ami segít, ha nem érted a jeleket. Meséld el valakinek a történetedet, legjobb ha leírod, hogy a kifejezések megmaradjanak. Zseniális, miket lehet megérteni magunkból, ha elmesélünk másoknak egy történetet.

A munkám során is hasonlóképpen szoktam figyelni, ki milyen szavakat, kifejezéseket használ.

Böbe levele – Így mentünk haza a munkából éjszaka

Szia Ildikó!

Szeretnék az autós analógiához kapcsolódni. Nekem van egy Daewoo Matizom, olyan pici, hogy bárhova be lehet állni vele. (Előző tulaja például kíváncsiságból beállt vele a Tesco parkoló bevásárlókosár-tárolójába.) Tehát kicsi.

A tegnapi szürreális műszak során megígértem az egyik lánynak, hogy hazaviszem. A hazavivendők létszáma kettőre, majd háromra, végül négyre duzzadt. Közöltem, hogy mindenkit hazaviszek, de tele van a kocsi, ezért mindenki ölbe vesz valamit.
(A kocsiban volt két teli bevásárlótáska, az általam gondozott rokonnak felmosónyél vödörrel, vécékefe, egy nagy tekercs papírtörlő és egy nagy csomag vécépapír. Plusz egy laptop, amit a munkámhoz használok és egy pár cipő.)

És valóban, mindenki ölbe vett valamit.
A lányok hátul visítottak a röhögéstől.
Az anyós ülésen utazó fiú – ölében a laptopommal és a válltáskámmal -, kitartóan flörtölt velem.
Szerintem a hátsó ülésen utazó fiú – ölében a macskaalommal -, némán átkozta a pillanatot, amikor beült a kocsimba.
Közben a vacsorám maradékának és egy narancslének már csak a műszerfalon maradt hely és ezek kedélyesen csúszkáltak minden kanyarban.

Arra a következtetésre jutottam, hogy hiába tűnt úgy, tele van a kocsi, vagyis tele van az életem, aki akar, még így is be tud ülni, és javarészt még jól is érzi magát.

Helytállónak találod az értelmezésem?

Válasz – nem mindegy, kivel utazol és hova ülteted

Szia Böbe!

Igen, sokszor volt már róla szó, az autó a haladásunk szimbóluma.

Nézzük, én mit hallottam ki belőle!

A kollégáidat vitted haza a pici autóddal. Nekem ez is fontos szokott lenni. A munka és az otthon kapcsolata.

Te ajánlottad föl, és úgy tűnik, sokan akartak élni az általad felkínált lehetőséggel.

Tisztességes ajánlatot tettél a kollégáknak, közölted velük a haladás körülményeit. Így mindenki tudta, hogy mibe kerül neki, ha szívességet kér tőled. Azt szoktam mondani, itt még mindenki számára jó ötletnek tűnt becsatlakozni az életedbe.

Ha te az autódat, az életed és a haza vezető utat az életed analógiájaként vetetted fel felém, akkor számomra azt jelenti, hogy bármilyen guzmis* körülményeket is biztosítasz, szívesen csatlakoznak hozzád. Bár a veled való együttműködés kissé szürreális, de rövid időre mindenkinek vállalható.

Mivel ez a te autód, szerencsére te szabhatod meg, hány embert viszel magaddal az úton. Azonban jó, ha mindenki tudja, hogy a veled való utazás az életben tele van olyan rokonokkal, akikről te gondoskodsz. Emiatt ez nekik kényelmetlen, hétköznapi és szűkös lesz és tényleg csak rövid távon vállalható.  

Bár egyesek örültek a lehetőségnek, azért az a bohém menet csak rövid ideig befogadható egyes férfiak számára. (Ő volt az, aki fintorgott.)

Mivel, ha  egy férfit beültetsz a hátsó ülésre és az ölébe nyomod a saját cicakajádat, az azt jelenti számára, hogy a macska után következik. Tehát mégiscsak átkozza a pillanatot, amikor beült a kocsidba.
Szerintem neki még nem teljesen tiszta, hogy nyert-e ezzel az üzlettel vagy inkább veszített. (Nem volt a helyén és a saját szerepében.)

Női szemmel hatalmasat lehet röhögni egy ilyen élethelyzeten, de a lányok a helyükön ültek.

Az a fiú tudott kapcsolódni hozzád, akit egyenrangú partnerként magad mellé vettél az első ülésre és megosztottad vele a napi emberi dolgaidat (emberi minőség = táska) és a munkádat is (karrier = laptop).

Böbe továbbgondolja

Zseniális a tegnapi értelmezésed. Az enyém optimistább volt, de a tiéd lényegre hatolóbb.
Tegnap óta azon kattogok és kopogtatok,  hogy miért nem tud a férfi az első helyre kerülni, ugyan ki ül ott. Nem az exem, nem a színjátszókör, nem a munka, nem a megörökölt családtagjaim. De ma bevillant a temetőben, hogy Anya lesz az.
Teljesen csodálatos lenne, ha ennek a kis autós kalandnak hála “Száguldás, Porsche, Szerelem-mé” válna az életem.

Isten mindig JEL-en van

Aki kérdez, annak válaszol az élet.

Valójában az élet mindig válaszol, csak tudni kell benne olvasni.
A tanfolyamaimon, a családállításokon, az elvonulásokon ezt a gondolkodásmódot szoktam átadni.

 

 

*Guzmis: Nehezen végrehajtható, nehezen kivitelezhető cselekmény. Utalhat a dolog kellemetlen kísérőjelenségeire, hátulütőire is.

 

 


Ajánló:
  1. Családállítás  Szegeden 2024. május 19. vasárnap
  2. Ingás Közvetítés és Ingás Lélekállítás tanfolyam 2024. szept. 9-től.
  3. ÉFT tanfolyam október 10-től.  9 alkalom.