AMIRE RÁJÖTTEM 3.

1.  RÉGI MINTÁK KIKOPOGTATÁSA ÉFT-VEL (link)
2. SEMMI SEM VÉLETLEN A VILÁGOMBAN
(link)
3. AZ IMA, MINT KAPCSOLÓ
(link)
4. LEGYENEK MÓDSZEREID!
5. MINDIG VAN VÁLASZTÁSOD
6. HITETLEN TÖRTÉNET
7. A bűntudat elengedése

  ————

5. MINDIG VAN VÁLASZTÁSOD

Hányszor mondtuk és hányszor hallottuk már: Nincs más választásom.

Olykor ez nagyon kényelmes és fájdalmas egyszerre.
Kényelmes, mert ez a mondat azt sugallja, se nem kell gondolkodni, se nem kell változtatni és befolyásolni sem tudod a dolgokat – hiszen nem is lehet. Az élet egy sínen mozog, amiről nem lehet letérni.
És fájdalmas, mert az illető, aki éppen ezt hiszi, nincs választása, úgy érzi, hogy a dolgok nem alakulhatnak jobban, nem várható javulás.

Aztán, amikor valaki a környezetében megelégeli ezt és azt válaszolja a bánatos sóhajra, hogy: Mindig van választásod! Na, ekkor a tanácsot kapó legszívesebben behúzna egy balegyenest a tanácsadónak. Mert ő, a bölcs tanácsadó ezt nem tudhatja. Nem ismerheti az ő szörnyű körülményeit.

Eddig ezzel az egésszel nincs is semmi baj. Mindenkinek joga van az önsajnálatra, a haragra, a bánatban való tapicskolásra. A kérdés az, hogy mennyi időt szán rá? Olykor én is meg szoktam merítkezni a trutymóban. Aztán jön a pillanat, amikor úgy döntök, hogy változtatok a helyzethez való viszonyomban. Az ÉFT (Érzelmi Felszabadulás Technikája) mindig kéznél van és átmossa az agyamat és az érzelmeimet.

Ha a tudatosságod elért egy bizonyos szintet – vagyis felismered rejtett karaktered, a programjaidat, feladataidat, akkor ezekben a kétségbeejtő helyzetekben már meg sem kell merítkezned. Egyből dönthetsz úgy, ahogy régebben csak két nap vagy három év sértődöttség után tetted meg.

Valóban, életed minden percében szabad akarattal rendelkezel egy bizonyos értelemben.

Vegyünk pár példát! Ha reggel ködös, nyirkos az idő, választhatod, hogy átadod magad az időjárás hangulatának és egész nap kesereghetsz a kollégáiddal a szörnyűséges időjáráson. Jogod van hozzá.
Választhatod azt is, hogy megiszol egy forró teát az ablaknál állva és élvezed azt az őszi hangulatot, ami éppen van.
Elmehetsz egy fitnesz terembe, hogy endorfin szabaduljon fel a testedben és vidám zenére tornázz.

És mondhatod azt, hogy az idő ilyen és ez pont rendben van.

De vehetünk másik példát is. Legyen egy érzelem! Mondjuk az irigység.

Választhatod, hogy az áldozata legyél. Hagyhatod, hogy megnőjön benned. Lehetsz az áldozata. Mondhatod, hogy: De hát ez egy érzelem, ezt nem lehet befolyásolni! Pedig igen.

Felhasználhatod az irigységedet motivációként. Felrázhat az addigi punnyadtságodból és ösztönözhet arra, hogy tegyél magadért, vagy tanulj meg valamit, hogy neked is legyen olyanod, vagy te is olyan ügyes legyél, …

És teheted ugyanezt bármilyen más esetben is.

Ahogyan egy ismerősöm is tette. Nemrégiben mesélte, hogy őt kb. 20 évvel ezelőtt megerőszakolta egy férfi. És amikor az eset után ment hazafelé, akkor úgy döntött, hogy igen ezt történt. Igen, rossz volt. De ő nem akarja egy megerőszakolt nőként leélni az életét. Emlékszik, tudja, hogy mi történt, de nem fűz hozzá semmilyen minősítést. Holnap ezzel együtt éli tovább az életét.

Egy másik ismerősöm pedig másképp döntött. Gyerekkorában egy orvosi hiba miatt bicegős lett mindkét lába. Torna órán ugyan felmentettként üldögélt, de a társai elfogadták és szerették. Aztán megnősült, gyönyörű gyereke, munkája, lakása lett, mégis felnőtt korára egy dühös beteg emberré vált. Azt választotta, hogy ő egy áldozat. Eleinte csak a hibázó orvosé, később az egészségügyé, aztán a kormányé, … Haragszik a világra és beteg emberként beszél magáról.

Egy másik „beteg” ember pedig feltalált egy segédeszközt a hasonló problémákkal küzdők számára, a következő könyvet írt az élményeiről, a harmadik pedig egyszerűen csak élt, ahogy élt.

Minden pillanatban te döntöd el, hogyan reagálsz a helyzetre. Lehetőség vagy krízis?

A tudatosságod fejlettsége alapján fogsz reagálni. Egy önismerettel nem rendelkező, személyiségével nem foglalkozó ember csak az érzelmei áldozata lesz. Úgy reagál majd, ahogy a családi mintája, szociális környezete, a lelki sérülései vagy a karaktere diktálja.

Míg az az ember, aki foglalkozik önismerettel, gyógyítja a sérült részeit, szembe néz önnön árnyékával, felvállalja felelősségét élete alakításában, … Nos, ez az ember azt fogja választani, ami hozzájárul a saját és mások életéhez is.

Mondd, te mit választanál?

 

6. HITETLEN TÖRTÉNET

Egy külföldön élő – velem nagyon egy húron pendülő – kliensem beajánlotta egy barátnőjét hozzám. A barátnő egy szintén külföldön élő fiatal lány. Skype-on hoztuk össze a találkozót.
Rossz lelkiállapotban volt, de leginkább a magáról szőtt gondolatai keserítették meg az életét.
Ha belegondolok, ez szinte mindnyájunkkal így van. A dolgok körülöttünk nem is olyan rosszak, akár élhetnénk nyugalomban is. Hanem a dolgokról szőtt gondolataink teszik nyomorulttá az életünket.
– Hogyan kéne kinéznem.
– A páromnak hogyan kéne bánnia velem.
– Az időjárásnak milyennek kéne lennie.

Ennek a lánynak az alakjával volt baja. Már több 10 kilót fogyott, de az a kis maradék pokollá tette az életét.
Nekiláttunk a munkának. Sok irányból megközelítettük a témát. Egyből az első pár percben Ingás Sorstisztítással oldottuk az ügy hátterét. De alkalmaztam a blokkoldás egy-két korrekcióját is. Hogy tudjam, éppen hogyan állunk, fejben húztunk egy-egy tarot kártyát is. A legtöbb időt viszont az ÉFT kopogtatással töltöttük.
A lányra minden újdonságként hatott, de gyorsan felvette a tempót. Olykor sírt – amikor sajnálta magát, olykor nevetett – amikor rádöbbent egy-két önszenvedtetésére kopogtatás közben. Gyorsan és eredménnyel dolgoztunk.

A munka végén rendszerint összegezni szoktam, mi is történt. Mit csináltunk, honnan indultunk és hova jutottunk el? Most is így történt. Végül megkérdeztem, meg van-e elégedve?
És ekkor lepődtem meg igazán. Biztosított arról, hogy máris érzi a lelki megkönnyebbülést és végig nagyon élvezte a közös munkát. De be kell vallania – mondta a lány egy kissé félénken-, hogy ő nem hisz az ilyen spirituális, meg ezoterikus dolgokban.

Teljesen ledöbbentem. És csak most szólsz? – nevettem tiszta szívből. Hát, én ezt nem is gondoltam! Hiszen te a legspiribb kliensem barátnője vagy. Szentül meg voltam róla győződve, hogy mehet minden, ami a „csövön kifér”. Szegénykém, ha ezt tudtam volna, bizonyára óvatosabban veszem az akadályokat, jobban megválogatom a módszereket. De hát, így jártál, drága – mosolyogtam rá. Alapos beavatásban volt részed.

Utólag elgondolkozva megállapítottam, hogy talán ismét az történt, ami a legjobb.  

  

 (Munkám során elhatárolódom, mindenféle szervezettől, párttól, rendszertől, alapítványtól, egyesülettől, …
Nem vagyok orvos és pszichológus és kineziológus sem. Ezen szakmák támadásait elkerülendő, kijelentem, hogy minden szó, amit az orvosok, terapeuták, kineziológusok használnak, azért fordul elő az oldalamon, mert közkeletűek, én is használom őket és nehéz ezeket kihagyni a magyar nyelvű kommunikációból. 
Nem rendszerekkel, hanem olyan módszerekkel dolgozom, mely segítség a tudatosság és a szenvedésmentes élet felé. Ezek bárki számára elérhetőek és nem kapcsolódnak feltételekhez. Nem gyógyítok, nem ígérek, …, de előforul, hogy a klienseim élete egészsége a találkozók után megváltozik.)

Ha egy kicsit könnyedébb olvasmányokra vágysz tőlem,
akkor látogass el a Facebook oldalamra: 
Alternatív Probléma-megoldó Módszerek:
httpss://www.facebook.com/alternativlelkimegoldasok