ÉFT esetek 4.

 

1.MEGCSALT A SAJÁT LAKODALMUNKON!
2.MUNKAHELYI GONDOKTÓL A PÉNZCSINÁLÁSIG
3.AKKOR IS ESZEM, HA ROSSZUL VAGYOK TŐLE
4. KIMONDVA ANNYIRA VICCES
5. SZERINTED MAGYARORSZÁG TEHET A SÉRELMEIDRŐL?
6. A tanár úr lánya – MEGFORDÍTÓS ÉFT  (katt ide a cikk olvasásához!)
7. Okozhat-e cukorbetegséget a válás?

 

1.MEGCSALT A SAJÁT LAKODALMUNKON!

A szegedi tanfolyamom utolsó foglalkozásán az egyik éft-tanítványom egy kitűnő témát dobott be a közösbe. Cili nagyon fogékony volt a módszerre. Hamar átlátta a lényeget, használta is otthon saját és családja kezelésére egyaránt. Ezzel a problémával viszont nem boldogult. Kérte, hogy most ezzel foglalkozzunk.

A menyasszony itt még mit sem tud.
A menyasszony itt még mit sem tud.

Az elmúlt időszakban sok változáson ment át a baráti társaságuk. Jöttek új házaspárok, átrendeződtek a kapcsolatok. Ez okozott némi feszültséget. Kb. 2 év eltelte után “borult a bili”. Ők a régi barátaikkal – szintén egy házaspár – egy bizonyos ünnepet mindig együtt ülnek meg már 20 éve. De most a másik házaspár férfitagja hímelt-hámolt, majd közölte, hogy ő már öreg ehhez, az idén nem lesz “buli”.

A krach akkor következett be, amikor Cili egy összejövetelen véletlenül megtudta, hogy a barátaik igenis megtartják a bulit, csak éppen őket nem hívták meg. Cili csak ült némán, leforrázva. Egy szót sem tudott szólni. És még hetekig rágta magát ezzel a dühével, csalódottságával…

Mondhatnánk, van ilyen! Igen ám, de ezt a történetet nekem hetekkel később mesélte és még mindig rettenetesen feldúlt volt. Szinte fröcsögött a történtek mesélésekor. Nem tudott túllépni az eseten. És készen állt bármire, csak múlasszuk már el ezt az érzést.
Nekiláttunk a kopogtatásnak, sorra vettük az érzelmeket, a probléma fizikai megnyílvánulásait. Aspektusokat vizsgáltunk. Nagy nehezen lement az érzelmi intenzitás 10-ről 8-ra. Éreztem, hogy csak a felszínt karcolgatjuk, emögött a felháborodottság, sértettség… mögött mélyebb ok húzódik.

Izomteszttel kiteszteltem, hogy a probléma gyökere Cili 24 éves korába nyúlik vissza. 3 mp. szünet után döbbenten nézett rám: “Akkor mentem férjhez az első férjemhez!”
Cili mindent elmesélt a lakodalomról, ahol is a vacsora után, a táviratok bontogatásakor kinyitotta az egyik borítékot. Az egyik egy névtelen levél volt. Kb. ezzel a szöveggel: “Úgysem lesz a tiéd soha. Engem szeret.” Értetlenül állt a levéllel a kezében. A vőlegény szerint ez E-nek szólt. Továbbléptek, de a balsejtelem már megjelent ebben az intuitív asszonykában. Később a lakodalom során a férfit többször telefonhoz hívták, majd sokat sugdolózott a barátjával és el is tűnt egyszer kb. 2 órára. A lány egyedül csinálta végig az estét, miközben már belül tudta, mi zajlik a háttérben. Az újdonsült férj elugrott a régi kedveséhez egy pásztorórára. De Cili viselkedett, nem rendezett jelenetet, udvariasan beszélgetett a vendégekkel, iszonyatosan erős önuralmat tanúsított.
A történet vége az, hogy 3 hónap múlva ki is mondták hivatalosan a válást.
(Azok kedvéért, akik szeretik a happy end-et elmondom, hogy Cili hamar megtalálta élete igazi párját és azóta 3 gyönyörű nagy fiuk van. 🙂
Ha most ÉFT szemmel tekintjük a helyzetet, akkor látszik, hogy ez a lakodalmi megcsalatás olyan megrázó események láncolata, ahol érdemes a Kisfilm technikát alkalmazni. Így is lett, jelenetről-jelenetre haladtunk. Minden egyes negatív érzelmi töltéssel rendelkező filmjelenetnél levittük az intenzitást 0-ra. Nem mentünk végig, de a sémát követve Cili otthon befejezte a lakodalom című filmdráma kikopogtatását.

Számomra annyira nyílvánvaló volt a két eset közötti összefüggést. Vagyis mivel régen a lakodalomban, sok emberrel körülvéve némán tűrte megcsalatást, mert jó kislányként azt választotta, hogy viselkedni kell a násznép előtt. Így a nem régi buliban is, amikor megtudta, hogy becsapták, szintén ült ott leforrázva és nem szólt semmit. Pedig megtudta, hogy a legjobb barátaik a hátuk mögött szervezkednek, hazudnak és érzik jól magukat. Tulajdonképpen Cilit most is megcsalták. Titokban, sunyi módon, és ő most is jólnevelt kislányként  viselkedett.
Ráadásul ez a jelenlegi becsapottság azért hatott rá olyan elementáris erővel, mert ez az új történet éppen úgy zajlott, mint a lakodalmi eset. A hasonlóság aktiválta az egykori sérülést, mivel az feldolgozatlanul maradt a múltban.

Szerencsére Cili tehetséges éft-zőként a régi és az új sztorit is tökéletesen oldotta. Az egy hónappal későbbi találkozónkkor lelkesen, mosolyogva újságolta, hogy azóta beszélt a régi barátaikkal, hangot adott a sérelmeinek. És mivel gyakran látja őket, mert a munkájuk során sokszor találkoznak, elégedetten konstatálja, hogy ő nyugodtan, vidáman, szinte komikusnak éli meg ezeket a szituációkat. Míg Cili nyugodt, szinte nevet az egészen, közben látja, hogy az egykori barátok kínban vannak, feszengenek.
Ha nem is ez a tökéletes befejezés, mégis látszik, hogy milyen hatalmas ereje van a gyökérproblémának a jelenlegi nehéz szituáció kezelésében. Ha nem oldjuk fel pl. kopogtatással ezeket a traumákat, akkor ezek akár életünk végéig kifejthetik negatív hatásukat. Nem leszünk képesek másképp reagálni egy konfliktusban, csak úgy mint egykoron. Vagy egy viszonylag sima helyzetet nem tudunk diplomatikusan megoldani, mert tudat alatt aktiválódik a régi esemény emléke, és nem elég hogy a jelen nehéz helyzet érzelmi sokkját kell átélni, de jön vele a régi feloldatlan érzések áradata is.

Én mindig biztatom a tanítványaimat, hogy vegyék a fáradtságot és  – a Garry Craig-féle hasonlattal éve – vágják ki a beteg fákat a múltjuk traumaerdejéből. Sajnos nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki ezt megtette volna. Pedig az élmény ahhoz hasonlítható, mintha az ember újraszületne. Tiszta lappal indulna – mondjuk – 35 évesen. Ha valóban kivágnák a fákat a negatív élményerőből, akkor hetet ütnének egy csapásra. Számtalan gyökérproblémától szabadulnának meg, amit nem kellene kineziológussal – vagy más terapeutával – kinyomozni, oldani. De egyúttal kihullana az elméjükből sok korlátozó hiedelem is.
PL. Ha egy ember kikopogtat 5-6 olyan olyan élmény az apjával kapcsolatban, amelyben úgy érezte, hogy az apja nem szerette, vagy  – mondjuk – elutasítja, akkor jelen életébe nem visz magával olyan hiedelmet, hogy “Én nem vagyok szerethető.”, vagy “Engem mindenki elutasít.” És a példánál maradva, ennek eredményeképpen nem fog elhízni, mert édességet eszik, amikor szeretetre vágyik, vagy lesz bátorsága elmenni egy állásinterjúra, mert bízik abban, hogy szükség van rá, és nem fogják elutasítani.”

 

2.   ELŐBB MUNKAHELYI GONDOK, MAJD NAGYOBB FIZETÉS!

munkahelyi problémák - ÉFTAz egyik februári tanfolyami foglalkozásunk rendkívül jól sikerült. A csoport fogékony volt minden újdonságra és Anikó be is dobott egy jó témát, hogy azon gyakoroljunk.
Anikó közalkalmazott, ahol ügyfelekkel dolgoznak.

A probléma nagyon összetett volt, sokféle aspektussal:

-Mindenki az elbocsájtásokról, leépítésről beszél;
-már a helyi tv is beszámolt róla, de az alkalmazottakat senki sem tájékoztatta–;
-a főnök szitkozódik;
-a kollégák nem figyelnek az ügyfelekre, csak az esélyeket latolgattják.

Anikó negatív érzései
 a következőkből álltak:

-bizonytalanság, ha elbocsájtanak, lesz-e munkám;
-rosszul érzem magam a munkahelyen;
-nem szeretem, hogy a főnök átkozódik;
–ki figyel az ügyfelekre;
-igazságtalanság, ami történik;
-mindig azok maradnak az elbocsájtások során, akik talpnyalók, nem pedig az igazán rátermettek;
-miből fogok megélni;

Lépésről-lépésre kezeltük az aspektusokat, negatív érzéseket. És amikor már alacsony volt az intenzitás elkezdtük a pozitív választásokat bekopogtatni. Előre összegyűjtöttük, mit is szeretnénk helyette érezni, mi lenne jó, ha megtörténne. Csak annyira dolgoztuk ki részletesen, hogy az ne akadályozza a megvalósulást. Hagytunk teret az életnek is, nem korlátoztuk a lehetőségeket. A csoport rendkívül kreatívan ötletelt.
Pl. -bekopogtattuk, hogy mit szeretne hétfőn reggel érezni a munkahelyen;
-bárhogy is alakul, neki mindig lesz munkája, ami jó megélhetést biztosít;
-sőt még 100.000 forittal többet is kap (fontos, hogy nem keres!:) havonta! nettóban!
-megbecsülik a munkáját…

A csoportban 4 közalkalmazott is helyet foglalt, akik szintén hasonló érzésekkel, problémákkal küzdöttek. Ők kifejezetten örültek a témaválasztásnak. Beszéltünk is a közös kopogtatás másodlagos hatásáról. Vagyis arról, hogy ha valakinek nem is pont az a gondja, vagy úgy érzi, nem érinti a probléma, de együtt dolgozik velünk, akkor is profitálhat az ÉFT kezelésből. Érdemes tehát mindenkinek beszállni és együtt kopogtatni.

Na de most ugrik a majom a vízbe! Nézzük, milyen konkrét hatása volt ennek a kopogtatásnak?

-A pozitív mondatok mindenkit rendkívül jó hangulatba hoztak és valamennyien sziporkáztak az ötleteikkel.
-Az egyik megfázással küszködő társunk egészen jó közérzetről számolt be, pedig nem is ez volt a témánk, de energetikailag mindenképpen jót tett neki. És még az is lehet, hogy néhány mondat őt is érintette, sőt köze volt a megbetegedéséhez.
-Két napra rá az egyik közalkalmazott résztvevő arról számolt be, hogy már 2 éve vágyik egy bizonyos kiegészítő munkára, amit otthon végezhetne és akkor, amikor ő akarja. De sehogy sem sikerült ezt összehozni. A kopogtatás másnapján átjött a szomszédja, aki épp az ideális, vágyott munkát ajánlotta fel. 🙂
-Négy nap múlva egy másik kopogtatós társunk – aki szintén közalkalmazott – jelezte: “nekem ma “váratlanul” megérkezett a hívogatott nettó 100.000 Ft erre a hónapra:-))))”
-Ekkor én is leltárt készítettem, hogy vajon velem mi történt? És rájöttem, hogy több előrelépés történt az én karrieremben is.  Új matematika tanítvány jelentkezett, de jelentkeztek az új ÉFT csoportomba is, a klubfoglakozásra is…

Szóval, jó kis közös teremtésben volt részünk!
És ami ilyenkor fontos, de nem szoktunk róla beszélni: A teremtés olyan mint az indiánok esőtánca. Az ember elvégzi a megfelelő szertartást, minden idegszálával arra fókuszál, majd hagyja, hogy az “Univerzum” elvégezze a dolgát. Ő már másfelé fordítja a figyelmét, aggodalmaival, várakozásaival nem akadályozza a megvalósulást.

3.   Akkor is eszem, ha rosszul vagyok tőle!


Az egyik klubfoglalkozásunkra későn érkezett az egyik lány – nevezzük most Tündének – és mi érdeklődtünk felőle: Mi történt veled mostanában? Elmondta, hogy sokat főz, de emellett rengeteget is eszik. Ma is azért késett, mert legalább 6 félét főzött. Pedig ez egy sima péntek délután volt. Gyakran előfordul, hogy összedob egy tejberizst, tejbegrízt is desszertnek, de mire hazajön a gyereke, addigra elfogy és a gyerek kedvéért készít egy pudingot és abból is jóllakik.
Máskor meg délelőtt tízóraira mogyorókrémes szendvicset készít, szinte rosszul lesz tőle, és ken még egyet és azt is megeszi. Sokszor epés, görcsöl a hasa, de olyankor is még tovább eszik.

Mindezt vidáman mesélte, de mi egyáltalán nem nevettünk ezen. Szörnyő volt még hallgatni is. Ezt választottuk a foglalkozás témájaként.
titkos kakaóivás - ÉFTTündit még faggattam egy kicsit és egy nagyon érdekes dolgot említett meg. Gyakran iszik kakaót. De csak titokban. Csak olyankor, amikor a férje borotválkozik. Ha elzárja a csapot, akkor a kakaót eldugja a szekrénybe. A kakaót csak a konyhaszekrény mellett állva tudja inni, úgy hogy a kezével simogatja a hideg munkalapot. Csak egy bizonyos bögrét  használt kakaó ivásra. Egyébként kb. 7-8 kanál cukorral issza a kakaót, most kezdi hozzászoktatni magát a 7 kanálhoz. A férje előtti titkolózásnak pedig semmi értelme, hiszen nincsenek titkaik, de a kakaó ivást mégis titokban tartja.

A történet egyre kacifántosabb lett.
Kopogtattunk néhány kört, de éreztem, hogy mélyebbre kell ásnunk, vagyis meg kell találnunk a probléma gyökerét. Kiteszteltem, hogy 7 éves korában kell keresnem. Mihelyst kimondtam az életkort, Tündi egyből rávágta, hogy akkor vették el a cumisüvegét. Most erről az eseményről faggattuk.

kakaó - ÉFTA következő derült ki: Az édesanyja minden reggel kakaót hozott neki az ágyba egy cumisüvegben. Ilyenkor felrázta a hatalmas dunnáját, ami alatt jó hideg lett. Ráhelyezte a cumisüveget a dunnára és onnan folyt Tündi szájába a cukros lé. Közben a kezével simogatta a hideg dunnát. Ez volt a tökéletes biztonság, jólét és szeretettség állapota.
Igen ám, de a kislány 7 éves korában az édesanya úgy döntött, hogy a lányának ideje felnőni és változtatott. A konyhában elkészítette neki az ugyanolyan kakaót, de kérte a lányát, hogy most már elég nagy, üljön az ebédlőasztalhoz és ott igya meg bögréből. A kislány dúlt-fúlt, őrjöngött. Lelökte az asztalról a csészét, majd a következőt is. Az anya egy ideig kitartott, de látta, hogy nem jut előre, és abban állapodott meg Tündivel, hogy ezentúl a sárga bögréből az ágyban ülve ihatja meg a kakaót.
De Tündi ettől kezdve, már soha sem érezte azt a paradicsomi állapotot, amit az előző években. Súlyos trauma volt számára, hogy már csak az egyik kezével érezheti a hideget, és bögréből kell innia.

Számomra egyértelmű volt, hogy az étkezési túlkapásai, a titkos kakaózgatás erről a tőről fakad. Tündi maga sem jött rá az elmúlt évek alatt, hogy azért eszik többet és többet, ráadásul túl édesen, hogy visszajuttassa magát abba az idilli állapotba, amiben 7 éves kora előtt érezte magát. Minél jobban vágyott arra, hogy újra átélhesse a szeretve levés állapotát, annál többet evett – főleg édes ételeket. Kakaó iváskor pedig a hideg munkalap simogatása tudat alatt a hideg dunnára emlékeztette.

Ekkor elkezdtünk kopogtatni az emlékekre, az eseményre a konyhában, amikor bögréből kellett inni, kopogtattunk a feltörő érzésekre és minden részletre. Amikor pedig már alacsony volt az érzés, az emlék intenzitása, akkor A Patricia Carrington-féle választások módszerrel pozitív képeket, érzéseket vittünk be. Sőt még egy olyan cselt is bevetettünk, hogy betápláltuk azt a programot Tündi fejébe, hogy ezentúl nagyon megkívánja a vizet, amikor éhes, vagy édességre, felesleges evésre adná a fejét.

 

4. KIMONDVA ANNYIRA VICCES

A minap járt nálam egy férfi. A szerelmi csalódásán nem tudott túl lenni.

Már túl volt egy házasságon, és végre összejött neki egy párkapcsolat, aminek sajnos néhány hónap alatt vége lett. A férfi rengeteg tanulságot már levont, megértett. Csak a fájdalmán nem tudott túljutni.

Elkezdtünk kopogtatni az érzésein: keserűség, szomorúság, csalódottság. Hozzátettük, hogy „úgy sajnálom magam”. Abban a pillanatban teljesen át tudta élni.

Az érzés hamar oldódott. Sőt, néhány ponton való kopogtatás után már viccesnek is érezte az egészet. Nemhogy halványodtak az érzések, de még nevethetnékje is támadt. Azt mondta, hogy ez így kimondva teljességgel nevetséges. Pedig otthon esténként, de a munkahelyén annyira profin tudta érezni.

önsajnálat - sírjak vagy nevessek?Persze még a történet további aspektusaival is foglalkoztunk és kikopogtattuk a biztonság kedvéért.
A taró kártya azonban vigaszt nyújtott , mert a jelzések szerint hamarosan találkozik a „Csárdáskirálynővel”.

 

 

5. SZERINTED MAGYARORSZÁG TEHET A SÉRELMEIDRŐL?
Mostanában sok külföldön élő magyar nővel dolgoztam együtt skype-on. A legtöbb hallani sem akart arról, hogy egyáltalán még az életben Magyarországra visszajöjjön. Volt, aki Magyarország gondolatától is elsírta magát.
Távol Magyarországtól. Szerinted Magyarország tehet a sérelmeidről?
Aztán elkezdtünk érzelmi feloldó technikákkal régi, múltbéli sérüléseket eltávolítani – pl. hányszor megalázták őt, milyen bunkók az emberek, mennyire irigyek, a hivatalban atrocitások érték, stb.
Annyira kiborult az emlékek felidézésétől, hogy elkezdtünk rá kopogtatni.

Írtunk egy listát azokról, ami érzelmileg felkavarták. Ilyen volt például, hogy a postán mennyire megalázták, rosszul bántak vele. 2-3 perc elteltével kiderült, hogy a postán sehogyan sem bántak vele. Ellenben ő volt tele olyan félelmekkel, hogy nem tudta, hogyan kell csekket befizetni. Sosem csinálta és mindenféle misztikus elképzelései voltak egy ilyen egyszerű ügyintézéssel kapcsolatban.

Aztán az emberek arcára kopogtattunk. Szerinte őrá csúnyán néztek, megvetették, stb. Pár perc után erről is kiderült, hogy a saját kivetítéseit látta másokon. Ő érzett megvetést maga iránt, neki volt rossz kedve, csak azt hitte, ez a magyar emberek kisugárzása miatt történik vele.

Amikor a hivatalban atrocitások érték, az is róla szólt. Sorban estek le nála a tantuszok.

A munkahelyén nem fordított elég figyelmet a vevőkre, így ezek sem ő rá. Ezt is sérelmezte.

Ezt véglegesen akkor rögzítette az elméje, amikor külföldön vállalt munkát és sok minden változott az életében. Ekkor már biztosra vette – a kellemetlen közérzetéről a magyar mentalitás és maga az ország tehet.

Megkapta a lista maradékát házi feladatnak. A megtanult metódus szerint kellett végigmennie a listán és feloldani a régi negatív emlékeket. Mivel egy tehetséges lányról van szó, tudtam, hogy a maradékot egyedül is képes kikopogtatni.

1-2 nap múlva már jelezte is, hogy mennyi minden feloldódott benne. Persze mén nem nulla az ellenérzés Magyarországgal kapcsolatban, még bőven van véleménye az országról. De már alakul. Kezd rájönni, hogy nem minden sérülése írható az ország számlájára.

Egy másik hasonló cipőben járó lány odáig jutott, hogy hazajött 3 hétre Magyarországra, alig akart visszamenni a férjéhez. Ma már azon dolgozunk, hogy hogyan költözhetne vissza.

Amikor valaki külföldre megy és a hazájával azonosítja a problémái okát, akkor gyakran családtörténeti vonatkozásokat kell keresni. hetedíziglen, de még akár messzebb is érdemes kutatni.
– Lehet az ősök között olyan, aki önként vagy kényszer hatására elhagyta a szülőföldjét – akár gazdasági, akár politikai okok miatt.
– Lehet az ősök között olyan, aki láthatatlan, esetleg letagadták vagy kitagadták a családból.
– Van-e eltűnt személy a családban (háború, munkatábor, férfi, aki esetleg nem is tud róla, de megfogant tőle a család egy tagja, nő, aki az apánál hagyta a gyermekét és utána eltűnt)?
– És még lehetne sorolni ………….

Azoknak,
– akik nem szeretik a hazájukat,
– akik külföldre szeretnének menni,
– akik külföldön élnek,
mindenképpen érdemes tisztázniuk Magyarországgal a viszonyukat.
Ha most azt gondolják, hogy jogos sérelmeik vannak, vagy itt nem lehet megélni, vagy a magyar emberek rosszabbak, mint mások – akkor javaslom nézzünk jobban a felszín mögé.
Sorsok változhatnak meg, családok egyesülhetnek akár egy feltárás után.
Nem érdemes egy láthatatlan dolog áldozatává válni.

Én így tudok az országimázsért tenni. Alternatív módszerekkel könnyebb.

Napi Ildi:

IIlyen és hasonló élményekben lehet részed vasárnap a Játékterápián:

https://hajduildiko.hu/programok/jatekterapia-foglalkozas/


6. Tanár gyereke – MEGFORDÍTÓS ÉFT TERÁPIA


Egyszer egy hölgy – Noémi – azzal keresett meg, hogy nagyon idegesíti őt a férje gyereke.
Mindkettőjüknek ez a második házassága. A hölgynek nincs gyereke, a férfi kettőt is hozott. Ők most a volt nejével élnek. A gyerekek gyakran jönnek hozzájuk „látogatóba”. A nő csak a kislányt – Kamillát – nem tudja elviselni, a fiút igen.
tanár úr lánya- megfordítós ÉFT
„Kamilla csak csettint és az apja ugrik.”
„Én meg mindent megcsinálok, mégsem kapom meg azt, amit akarok.”
„Nem bírom, ahogy kényeskedik, dobálja a haját és az apja egyből megeszi ezt a műsort.”
„Azt akarom, hogy ne foglalkozzon annyit a lányával, ne költsön rá annyi pénzt. Velem foglalkozzon.”

A folytatáshoz katt ide!