ÉFT esetek 2.

 

 

1. FÉLELEM A KÉZFOGÁSTÓL
2. LÁMPALÁZ
3. A PÁNIK OKA: MEGERŐSZAKOLTÁK
4. ANYUKA ÉFT-VEL MEGOLDJA A KISFIA FITYMASZŰKÜLETÉT
5. DARÁZSCSÍPÉS


 

1. FÉLELEM A KÉZFOGÁSTÓL

kézfogásEgy barátnőmmel találkoztam, aki arról számolt be, hogy elkezdte a maori masszázs-tanfolyamot. Valószínűleg megtalálta azt, amivel foglalkozni szeretne, egyelőre a munkája mellett. A tanfolyamon rengeteg tapasztalatot gyűjtött, elsősorban önmagáról. Előjött viszont két probléma, ami nagyban megnehezítette, hogy eredményesen tanuljon és jól érezze magát a kurzuson.

Az egyik a testi érintéstől való félelem. Ez már a hétköznapi életben is gondot szokott jelenteni neki. Ha tudta, hogy valakivek kezet kell fognia, már előre izzadt a tenyere. Egyfolytában törölgette ugyan a nadrágjába, de még így is nyírkos volt a tenyere a kézfogáskor. ma-uri massageMár attól is szó szerint csurom víz volt a keze, hogy nekem erről beszélt. A masszázs-tanfolyam reflektorfénybe állította ezt a problémát. Hiszen egyrészt emberek testéhez kell a maszírozás során hozzáérni.

Másrészt ott van a maori köszöntés, ami nekünk, európaiaknak különösnek tűnhet. maori-greetingA maorik találkozáskor hosszan összeérintik a homlokukat, orrukat és gyakran a lábújjukat. Ebben az összekapcsolódott pózban maradnak egy ideig. A cél, hogy a két fél egymásra hangolódjon ebben az ellazult, meditatív pózban mielőtt beszélgetni kezdenek. Hát ez nem volt könnyű egy kézfogástól is rettegő lánynak.

2. LÁMPALÁZ

De lenne itt még valami, ami sokkal fontosabb-mondta ő. (Ez rendszeresen előfordul velem, ha valakinek kopogtatással segítek elmúlasztani valami baját. Az előbbi probléma hirtelen megszűnik fontosnak lenni, hiszen az egéséges állapot olyan természetes és az illető előáll a következő fontos megoldandó feladattal. Teljesen megértem. Mindenki arra vágyik, hogy harmónikusabb állapotba kerüljön. Örömködni a beállt normális állapoton ráérünk később is. J)

Ez a másik kellemetlen dolog pedig a szerepléstől való félelem, amelynek hasonló tünete is van a fentiekkel. Ha Ritának nyílvánosan kell szerepelnie, akkor lebénul, izgul és annyira izzad a tenyere, hogy csöpög a víz az újjaiból a földre. Ez már iskolás korában is így volt. Akkoriban a táblánál való szerepléstől úgy félt, mint atűztől – vagy inkább a víztől! -, hiszen ilyenkor a hátamögé dugott kezében a kréta annyira elázott, hogy használhatatlanná vált. A háttérben meghúzódott az az érzés, hogy mi lesz, ha nem szerepel tökéletesen, neki mindig tökéletesnek kell lenni, csak a tökéletes az elfogadható. De aztán ez azzal kombinálódott, hogy ilyenkor izzadt a tenyere és rettegett, hogy ezt meglátják.

Komolyan neki kezdtünk a kopogtatásnak. Megközelítettük több oldalról is a problémát. Kopogtattunk a tökéletesség korlátozó hiedelmére, a tenyérizzadásra, a nyílvános szereplésre, mindenki engem néz, nem hibázhatok,… Majd olyan mondatokat vittünk be, hogy ha szerepel, akkor biztonságban van, milyen jó hogy rá figyelnek, szeretik őt, jól érzi magát és már alig várja, hogy legközelebb közönségnek adhasson elő.

A végére olyan lelkes lett, hogy ragyogó mosollyal az arcán váltunk el egymástól.

De a csattanó most jön. Következő találkozónk alkalmával elmesélte, hogy olyan másodállást vállalt, ahol hetente kétszer ad elő 20-30 embernek kötetlen szöveget. Sőt azok a kolléganői is őt kérik fel megtartani az előadást, akik nem szertnek nyílvánosan szerepelni. És úgy gondolják, hogy egyébként is Rita olyan fesztelen és lekesítő tud lenni!!!

Hát mi a sikertörténet, ha nem ez!
Ha belegondolok, hogy nem rég még a tanfolyam 6 fője előtt nem tudott egy 3 mondatos köszöntőt elmondani és zokogásban tört ki, most pedig a jövedelmének egy részét abból szerzi, hogy vadidegenek előtt kell kötetlenül előadnia.

Ez ugyan nem egyperces csoda volt, csak 15 perces, mégis mindenkinek azt kívánom, hogy legyen hasonlóakban része!

 

3. A PÁNIK OKA: MEGERŐSZAKOLTÁK

Egy negyvenes évei közepén járó hölgy – Kati – a pánikrohamai miatt keresett fel.

megerőszakolt nőPárkapcsolatban élő dekoratív hölgy. Az első férjétől elvált, felnőtt gyerekei vannak.

Szenvedélyes adottságai – amit a kronobiológiai képlete is előre jelzett nekem – egyből megmutatkoztak. Könnyen, erőteljesen, sok érzelemmel beszélt a tüneteiről, magánéleti problémáiról és a gyerekeihez fűződő viszonyáról.

Mivel a pánikrohamai miatt fordult hozzám, erre fókuszáltam. Kiteszteltem az okkort. A probléma 7 éves korba nyúlt vissza. Témát is teszteltem hozzá – szexualitás. Kati egyből tudta, miről van szó. Édesapja akkor erőszakolta meg.

Hozzám gyakran fordulnak erős érzelmi traumán átesett emberek. Azért nem ijedek meg az ilyen feladatoktól, mert tudom, hogy nekem nem együtt kell érezni velük, hanem megoldást kell kínálni. És megoldó módszerekkel , nem is eggyel rendelkezem. Az ÉFT – Érzelmi Felszabadító Technika –, amit a leggyakrabban használok, gyorsan és kíméletesen csökkenti ezen események emlékét és kihatását a jelenre. A kliensnek csak most kell utoljára belemenni abba az emlékbe, érzésbe, amivel akár évtizedek óta bántalmazza magát.

Ez esetben a „kisfilm technikának” nevezett módszert választottam, az már sokszor bevált erős érzelmi intenzitású traumák esetében. A kliens elképzel egy képernyőt vagy mozivásznat és jelenetről-jelenetre megy végig az eseményen, mintha az esemény egy filmben játszódna. Közben a meridián pontokon kopogtatunk. Egyrészt a képernyő segít egy kis távolságot tartani az érzelmileg megterhelő eseménytől. Másrészt végig kell menni a tragikus eseménysoron, mert amit most a jelenben érez nem biztos, hogy egy momentum következménye, hanem egy egész eseménysor végeredménye. Általában több különböző kellemetlen benyomás, élmény és történés összességéből adódik össze. A kliens, mint egy narrátor, elmondja, mit lát pontosan a képernyőn, hogyan peregnek az események a szemei előtt. Felszínre jönnek egész apró, akár elfeledettnek hitt részletek is, a kimondott szavak pedig lassítják a filmet. Ezzel nem csupán a feltárás a cél, hanem az ÉFT módszerének segítségével minden egyes jelenetet érzelmileg semlegessé teszünk. Minden képet, aspektust, hangot, szagot, érzést, … lenullázunk. Mindenre fog emlékezni, csak már nem jelent számára semmit. Mindent külön egységként kezelünk és ismételjük a procedúrát. Odáig kell eljutni, hogy le tudja pergetni az egész filmet, de ne legyen benne semmi érzelmi intenzitás, mintha egy teljesen semleges történet lenne. Így érjük el, hogy már ne hasson a jelenre.

Kati erős érzelmi adottságai lehetővé tették, hogy viszonylag gyorsan végigmenjünk a filmen és hatástalanítsuk az emléket. Olykor elsírta magát, de hamar oldódott az érzelem, a jelenet.

Volt viszont egy kulcsmomentum, ami kiemelkedett a többi közül. Egy iskola utáni délutánon a gyerekek a szobában voltak az apjukkal, aki mint rendesen, ittas volt. Utasította a kislányát, hogy vegye elő a hímtagját, és simogassa. Sőt, nem akart itt megállni. Amikor látta, hogy a lánya nem akarja teljesíteni, húzódozik, akkor kizavarta a két, ugyancsak 10 év alatti fiát, akik addig is rémülten álltak a szoba sarkában. A fiúk sugdolóztak, pusmogtak és kikullogtak a szobából. Ezután az apa megcsókolta a kislányt alkoholtó bűzös szájával és nyelvével, majd az ágyon hátulról megerőszakolta.

Ez mind szörnyű volt Kati számára, de érdekes módon a kulcsjelenet nem a kényszerítés, a csók, vagy a közösülés volt. Hanem a testvérei viselkedése hagyott benne mély nyomot. Arra kellett külön dolgozni, ahogyan – Kati olvasatában – bátyái csak összesúgnak és otthagyják őt védtelenül, kiszolgáltatottan. A védtelenség, cserbenhagyottság és kiszolgáltatottság érzése zaklatta fel igazán.

Kiderült, hogy a pánikrohamai is akkor törnek ki, amikor egyedül marad otthon, például a párja elmegy edzeni. Hiszen rögzült a program, hogy ha egyedül marad, veszélybe kerül. Ezt kellett kitörölni.

Az alapfeladattal végeztünk, de lenne még mit takarítani az emlékek és programok között.

Ne higgyük, hogy egy ilyen eseménynek csupán egy felnőttkori pánik a következménye. Néhány adalékot ezért még megosztok:

– Kati erős adottságainak köszönhetően viszonylag normális életet tudott élni, míg kevésbé szerencsés alkatú testvérei önpusztító, alkoholista életet élő felnőttek lettek.

– Egyszer a fiúk az anyjuk szemére vetették, hogy ugyan már, mindannyian tudtuk, mit csinál apu Katival!

– Katit az első férje is megerőszakolta és durván bánt vele.

– Kati egyik gyermeke prostituált lett. Önszántából választotta ezt az utat – így tudja továbbvinni az édesanyja sorsát.

Olykor nehezebb dolgom van, nem ennyire nyilvánvaló rájönni és feloldani a pánik okait. És ebben a sorsban is van még kopogtatni való. Azonban ha Kati csak ennyit tett magáért és semlegesítette életének ezt a traumatikus epizódját, már akkor is sokat tett magáért.

 

4. Anyuka ÉFT-vel megoldja a kisfia fitymaszűkületét

Egy tanítványom küldte az alábbi sikertörténetet:

Szia Ildikó!

A fájdalom mentes módszer. Míg a baba alszik, az anyuka kikopogtathatja a problémát.
A fájdalom mentes módszer. Míg a baba alszik, az anyuka kikopogtathatja a problémát.

Ahogy ígértem, megírom az ÉFT-s sikertörténetem a picikémmel kapcsolatban.
A tanfolyam végeztével nagy erőkkel dobtam be magam az ÉFT világába és gyakoroltam minden nap igen elszántan. Kisebb-nagyobb dolgokban mint pl.fejfájás, torokfájás, egyből jöttek a sikerek, amitől persze nőtt az önbizalmam is, és aztán hirtelen belémvágott a felismerés, hogy a kisebbik fiamnak fitymaszűkülete van és az egyik heregolyója nincs a helyén. Elkezdtem kopogtatni az ő nevében, és sokszor, sokat kopogtattam rá, kb.2-3 hét múlva fürdéskor egyszer csak sikerült visszahúzni a bőrt, amit addig még megmozdítani sem lehetett, és megmondom őszintén, el is sírtam magam örömömben.

Nem akartam a doktorbácsi kezei közé engedni és feltépetni a bőrt, ettől még a hideg is kirázott. És lám, meglett az eredménye a kitartó munkának, még nem teljesen 100%, hanem 90%-os a siker,  és hiszem, hogy napról napra egyre közelebb kerülök a célhoz. Ha más anyuka is ezzel a problémával találja szembe magát, örömmel mondhatom hogy az ÉFT ebben is segít, csak folyamatosan használni kell és kitartónak kell lenni! Hálás köszönet Ildikónak hogy megtanította nekünk ezt a csodálatos módszert. Sok sikert mindenkinek!

Mi pdig neked vagyunk hálásak J., hogy megosztottad velünk.

 

5. Darázscsípés

 

Az ÉFT mindig kéznél van.
A darázscsípés tünetei azonnal csillapíthatóak kopogtatással.

A sportpályán a kisfiamat megcsípte egy darázs, méhecske, vagy valami hasonló élőlény.
Iszonyatos fájdalom és ordítás vette kezdetét. Abban a pillanatban tudtam, hogy kopogtatni fogunk. Gyorsan az ölembe vettem. Kértem, hogy a hideg ásványvizes palackot szorítsa a lábán lévő csípésre.
Láttam, hogy most nem kell ráhangolódni a problémára, a gyerek éppen eléggé rá volt hangolódva. Testének minden porcikája megfeszült és jajgatott, siratta magát.
Csak kopogtattam végig a ppontokon, azokon, amelyekhez hozzáfértem. Amikor éreztem, hogy csillapodik a fájdalma, kérdezősködtem, hogy ki ne essen a “hangulatból”. Bár kegyetlenkedésnek tűnhetett egy kívülálló számára, éppen ez segítette hozzá Gyurcit a gyógyuláshoz. Panaszkodott, hogy “Miért pont most történt? Miért kellett ennek velem történie?” Ugyanis éppen egy nagy fiú ereszkedett le hozzá és egyenrangú partnerként focizott vele.
Kb 4-5 percig ütögettem az ismert bőrfelszínen lévő meridián pontokat, amikor láttam, hogy Gyurika már a külvilág felé fordul. A többieket nézte a pályán. Már nem sajnálta saját magát. Megkérdeztem, képes-e focizni. Ő nem is válaszolt, csak elfutott és még 2 órán át szaladgált a többiekkel.
Otthon hősként mesélte el, mi történt vele. Arra is büszke volt, hogy mennyire elmúlt a csípés.
Vajon hogyan működne a világ, ha mindenki tudna ÉFT-zni?