FASTER EFT esetek

(Munkám során elhatárolódom, mindenféle szervezettől, párttól, rendszertől, alapítványtól, egyesülettől, …
Nem vagyok orvos és pszichológus és kineziológus sem. Ezen szakmák támadásait elkerülendő, kijelentem, hogy minden szó, amit az orvosok, terapeuták, kineziológusok használnak, azért fordul elő az oldalamon, mert közkeletűek, én is használom őket és nehéz ezeket kihagyni a magyar nyelvű kommunikációból. 
Nem rendszerekkel, hanem olyan módszerekkel dolgozom, mely segítség a tudatosság és a szenvedésmentes élet felé. Ezek bárki számára elérhetőek és nem kapcsolódnak feltételekhez. Nem gyógyítok, nem ígérek, …, de előforul, hogy a klienseim élete egészsége a találkozók után megváltozik.)

Ezen az oldalon megosztok egy-két Faster EFT esetet, melyek remélem megkedveltetik a módszert az olvasóval.

Lejjebb, az oldal alján található egy ismertető a Faster EFT -ről. És néhány gondolat a Robert Smith-től a Faster EFT “feltalálójától”.

 

1.   AZ ÖRÖK MÁSODIK
2.   
AZ ÉLET ISMÉTLI ÖNMAGÁT
3.   TUDNOM KELL, HOL VAN A PÁROM!

 

 

1.   ÖRÖK MÁSODIK

Egy rendkívül fogékony hölgynek tanítottam meg nemrégiben a Faster EFt-t.  Juci annyira gyors észjárású és fogékony hölgy, hogy miután már alaposan elsajátította az ÉFT-t, gondoltam, hosszabb bevezető nélkül, csak éppen megalapozva, saját példáján fogjuk megtapasztalni a módszer nagyszerűségét.

Kértem, hogy dobjon be valami problémát. HÚÚ, de nehezet választott.
Az egyik nehéz helyzet az életében az volt, amikor Gézáról azt hallotta, – aki akkoriban élettársa volt és a gyermeke apja –, hogy éppen most szül. Géza barátnője. Azt sem tudta, hogy Gézának szeretője van, pláne azt nem, hogy gyereke is születik.
Kiderítettük, hogy nem ez volt a legrosszabb, hiszen ezt akkor el sem hitte. Hanem az, amikor felhívta Gézát és a férfi bevallotta, hogy így van.

Bevetettük a Faster EFT-t, kopogtattunk, cseréltük a képeket, de nagy eredmény nem akart születni.

Megkértem, hogy menjünk vissza időben. Megkérdeztem, hogy volt-e már ő a második?
Juci felidézte azt a régi fiatalkori szerelmét, akit egy hajnalon, munkába menetel előtt meg akart lepni egy öleléssel. (Ilyenkor szokott eszembe jutni az a mondás, hogy : „Ha nem akarsz meglepődni, ne okozz meglepetést!”) Előbb nem nyitott ajtót a nagy Ő, majd kijött meztelenül, de lehetett tudni, hogy nincs egyedül.
Gondoltam ez a gyökérprobléma. Dolgoztunk ismét keményen, de semmi. Juci elmondása szerint 9-ről lement az intenzitás 8-ra, de szerintem csak nekem akart némi sikerélményt juttatni.
Tovább faggattam, hogy volt-e már, akiben csalódott, csak a második volt, Ki volt az, aki becsapta?
Ekkor egy kolléganője sztorija jutott eszébe. Ahogy ennek a témának fogtunk neki, kért, hogy álljunk meg,mert eszébe jutott még valami. (Így van ez szinte minden kopogtatásnál. A tudatalatti el kezdi feldobni a mélyre elrakott sérelmeket.)
Azt mondta, hogy ez az egész éppen olyan, mint, amikor megszületett a testvére. Úgy érezte, hogy őt már nem szeretik, hogy van jobb nála, hogy ő már csak a második lehet. vadul vielkedett a kicsivel, még a kiságyából is megpróbálta kitúrni.

Éreztem, hogy most vagyunk jó helyen. A múlt elengedése a kopogtatással és egy szeretettel átitatott kép beépítése gyorsan hozta az eredményt. A tökéletes feloldó kép az volt, amikor anya és apa a kishugát a karjukban tartva őbenne gyönyörködtek, figyelték, ahogyan játszik. És ahányszor hátranézett mindig érezte a csodálattal és szeretettel teli pillantásukat. Ide jöttünk vissza mindig.

Amikor ezt itt 7 éves korban rendbe tettük, akkor jött a becsöngetős jelenet. Ezen is viszonylag hamar túljutottunk. Majd pedig a Géza-féle jelenet, amikor bevallja, hogy másnak is csinált gyereket. Ez sem tartott túl sokáig. A gyökér kihúzásával, az egész könnyebben oldódott.

Juci ezután az  Faster EFt elméletet is elsajátította és másnap a munkahelyén bámulatos bravúrral alkalmazta is. Erről szól a következő történet.

 

2.   AZ ÉLET ISMÉTLI ÖNMAGÁT

 

A rendkívül gyorsan tanuló Jucinál hagytuk az előbb abba. Juci másnap dolgozni ment, ahol számos kliensét kezeli.

Az egyikügyfele Alíz, akit nagyon kedvel, ramaty passzban volt. Nem is nagyon lehetett vele beszélni, annyira ki volt készülve. Alíz elmondta Jucinak, hogy a barátja autóbalesetet szenvedett. Most az egyik kórház intenzív osztályán kezelik és mesterségesen altatják. Ő képtelen bemenni hozzá meglátogatni.
Juci látta, hogy Alíz tisztában van a helyzetével, érti az érveket, hogy miért lenne fontos bemenni látogatni, de képtelen rá. Juci felajánlotta, hogy próbálják ki a kopogtatást. El is kezdte a kezelést éppen úgy, ahogyan azt előző nap tanulta, de éppen úgy, mint a saját esetében, a kezdő néhány kör semmiféle eredményre nem vezetett. Tehát megkérdezte, hogy fordult-e már hasonló helyzet Alízzal? És bármilyen valószínűtlen is, de történt már hasonló.
Néhány évvel ezelőtt Alíz udvarlója külföldre utazott, ahol motorbalesetet szenvedett. Kómába esett, és az állapota nem változott napokig. Majd egyszer a fiú felébredt és a tengeren túli kórházból azonnal felhívták Alízt, akinek kb. fél óra beszélgetés adatott meg a férfival. A fiú a telefonbeszélgetés után rögtön visszaesett a kómába és pár perc múlva meghalt.
Bár ez már évekkel ezelőtt történt, Alíz még most sem volt ezen túl. Azt mondta, hogy úgy érzi, ez a jelenet beleégett a szívébe.
Juci ezen a történeten kezdett el kopogtatni. Kopogtattak,  megpróbáltak feloldani és elengedni mindent. De a legnagyszerűbb az a kép volt, amit Juci használt. Felidézték a fiút és Alíz látta, hogy a férfi rendkívül nyugodt, békés és szeretettel gondol Alízra. Ez mély megnyugvással töltötte el Alízt és ezért Juci úgy gondolta, hogy ez a kép alkalmas lesz arra, hogy most ezt égessék be Juci szívébe a régi kép helyére.
Jucinak azonban eszébe jutott, hogy nem maradthat Alíz és a fiú ebben az állapotban és irónikusan elmesélte, hogy eljátszottak Alízzal egy olyan Ghost-os, Demi Moore-os jelenetet, ahol Alíz elbúcsúzik a fiútól, aki nyugodtan, neheztelés nélkül elsétál. Juci ezt fontosnak érezte, hiszen Alíznak nem a múltban, hanem itt és most ebben az élethelyzetben kell helytállnia.
Ezek után újra visszatértek a jelenbe, a mostani férfihoz. Az a rettenetes stressz, amivel nemrég Alíz bejött Jucihoz hamar elszállt és béke költözött a lelkébe.
Annyira jól érezte magát, hogy néhány nap múlva, maikor újra találkozott Jucival, repkedve kérte, hogy most is szeretne ugyanolyan valamit, mint legutóbb.

 

3.   TUDNOM KELL, HOL VAN A PÁROM!

 

Egy nagyon helyes és érzékeny lelkű művészlányt kezeltem egyszer, aki épp egy kitűnő párkapcsolatot élhetett volna meg, ha éppen ő maga, a saját rögeszmés viselkedése nem tette volna tönkre. Bár tudatában volt annak, hogy ő rontja el és  mérgezi meg a kapcsolatot, mégis képtelen volt rajta változtatni.
Elmesélte, hogy mindeig kontrol alatt kell tartania a fiút, mert ha nem tudja pontosan, hogy hol van, mikor jön, akkor teljesen bestresszeli magát, fel-alá járkál, kétségbeesetten telefonál és végül pánik rohamot kap. Pl legutóbb, amikor a fiú megírta, hogy most néhány órára nem lesz elérhető, mert elmegy strandra, és kikapcsolta a telefont, akkor Éva állandóan hívogatta, SMS-eket írt, majd őrült módjára neki akart indulni a városnak, hogy  strandról strandra járon, de a rosszulléte miatt képtelen volt erre
Kopogtattunk erre az eseményre pár kört, majd megkérdeztem, hogy gyerekkorában hagyták-e egyedül úgy, ami őt nagyon megviselte.
Kiderült, hogy az anyukája gyakran átment a szomszédba kártyázni és őt meg a testvérét otthon hagyta. Az anyuka nem is gondolta, hogy Évának ez micsoda kétségbeesést okoz. Egy Rák lányról van szó, aki legszívesebben kapaszkodott volna az anyukájába és eggyé vált volna vele. Anya viszont egy független, szabad természetű nő volt.
Erre az otthagyásra már a faster EFt-t használtuk. Kikopogtattuk a döbbenetet, hogy ő ezt nem is érti, hogy lehet ilyet csinálni… És amikor ment lejebb az emlék intenzitása, akkor bevittünk olyan képeket, amikor az édesanyja otthagy egy angyalt, aki vigyáz rá, de ez nem segített. Aztán átírtuk a történetet és anya megfordult, meglátta a kislány szemében az ősznte félelmet és kétségbeesést és végre megértette őt. Visszament és megölelte.
Majdmég használtuk a következőt is:  Éva odament a kis 6-8 éves saját magához és megszerette, megölelte és vígasztala. És elmondta neki, hogy ő mindig itt lesz neki és mindig szeretni fogja és nála mindig biztonságban lesz.
Én mindig figyelni szoktam a páciensem rezdüléseit, arcát, amiről leolvasható, hogy melyik kép alkalmas arra, hogy felülírja a történetet. Most ez az utóbbi volt a hatásosabb, amikor Éva felnőtt énje ment da a sérült kicsihez.
De még dolgoztunk azokon a képeken is, amikor ő ül az ablakban és az anyukáját várja haza a munkából. Éva kisgyerekként 4 óra előtt már semmit sem tudott csinálni és addig izgult és várt, amíg az anyukája meg nem jött. Aki persze olykor késett egy kicsit, hiszen a közlekedésban mindig előfordulnak akadályozó tényezők.
Miután sok régi esemény emlékét kijavítottuk, hatástalanítottuk, áttértünk a jelenbe. Ez közvetlenül Éva és a fiú találkozója előtt történt. Elképzeltük a legrosszabbat. Azt, hogy Éva útközben felhívja a srácot, de az nem veszi fel még az ötödik hívásra sem. Ez teljes pánikot szokott okozni. (Pedig lehet, hogy a fiúcsupán zuhanyozik, vagy csak kiment az udvarra és nem hallja a telefont.)   Évának annyi elegendő lenne, hogy pontosan tudja, hol van a fiú, üdvözlik egymást és megbeszélik, hogy hamarosan találkoznak. De az élet pont így szokott szembesíteni a bennünk lévő rendezetlenségekkel, hogy éppen egy olyan férfival találkunk, akit nem érdekel a telefonja, gyakran nem elérhető, …
Szóval erre a legrosszabb forgatókönyvre kopogtattunk. Mentünk lejjebb és lejjebb. Mikor már 3-as intenzitásnál jártunk, akkor bekopogtattunk pozitív érzéseket, hogy hogyan fog reagálni erre, hogyan veszi közben a levegőt, mit fog gondolni… Csupa könnyed, egészséges, olykor vicces gondolatot. A művelet egészen jól sikerült, mert Éva alig várta, hogy útnak indulhasson és találkozzon a szerelmével.
A kezelés előtt a cél az volt, hogy a reszkető, feszült Évát arra a szintre hozzam, hogy kibírja az utat és túl is élje a vezetést.
Szerintem ezt magasan túl sikerült túlszárnyalni, mert a tünetek egy-két gyökerét is kihúztam. Sőt a zilált lányból egy vidám szerelmes lány lett, aki alig várta, hogy úton legyen. Ráadásul még parázni és aggódni is elfelejtett, ahogy beült az autóba.

 

MI A FASTER EFT?

Az ÉFT egy rendkívül gyors és hatékony módszer, de Hála Robert Smith kreatív elméjének, aki továbbgondolta az eljárást, lehet még gyorsabban is csinálni!!!

Tehát a Faster Eft-t Robert Smith-nek köszönhetjük. Ő fejlesztette ki ezt a módszert, miközben tanult és emberek ezreit kezelte. A jelenlegi élvonalhoz tartozó módszereket ötvözte, úgymint az ÉFT-t, NLP-t és BSFF-t. (Az Érzelmi Felszabadító Technikát, a Neuro Lingvisztikai Programozást és a Be Set Free Fast-ot.), de integrálta a tudományt, a spirituális felismeréseket és az elme nagyszerű képességeit is.
A Faster Eft legnagyobb előnye, hogy valóban gyors és közvetlenül a lényeget célozza meg.
A faster Eft gyorsan átalakítja a múltról alkotott képedet, az érzelmi zavarokat és helyreállítja az egészséget.
A Faster Eft a test-lélek rendszert egészként kezeli, vagyis egyaránt foglalkozik azzal, hogy hogyan gondolkodik az ember, hogyan dolgozza fel a gondolatait és mi erre a szervezetének a válasza.
Ezzel a módszerrel elérhető, hogy hatalmad legyen saját magad felett, a múltad, a jelened és a jövőd felett. Mivel, akárcsak az Eft, a tudatalattira hat.

Előnyei:
*Gyorsabb és mélyebb változásokat eredményez.
*Könnyű alkalmazni.
*Könnyű megjegyezni.
*Közvetlenül a problémát célozza meg, nincs kecmec.
*Gyorsan átalakítja a korlátozó hiedelmek és a traumák gyökerét.
*Közvetlenül a tudatalattival és minden más erőforrással dolgozik.
*Az  ügyfélről szól és arról, hogy hogyan látja a dolgokat, nincsenek kivetítések.
*Akkor is hatásos, ha nem mondogatod, hogy “Bár…, Annak ellenére, hogy…”
*Azoknál is működik, akiknek nehezen megy a vizualizáció, vagy nincsenek emlékeik egy témát illetően.
*Nem kell a szavakat keresgélni kopogtatás közben.
*Nem kell forgatókönyveket megjegyezni.
*Fejben is és valódi kopogtatással is működik.
*Könnyebb megtanítani.
*Teljes egészében megértheted, hogy miért van problémád.
*Van értelme és nagyon logikus, anélkül hogy belemennénk az okok keresésébe.
*Könnyű megosztani másokkal, és bármilyen helyzetben elfogadható.
*A formula, az eljárás adott, bármilyen is legyen a probléma.
*Nem kell foglalkozni a Pszichológiai reverzióval (szabotálási mechanizmus)
*A Faster Eft-vel elérhető a végleges megbocsájtást.

Én az Éft kezeléseimen most már mindig használom a gyorsított változatot is. Sőt más módszereket is hozzávéve, kitűnő, gyors és hatásos eljárást fejlesztettem ki.

ÖRÖK HÁLÁM R. SMITH-NEK. VALAMINT BIHARY ARCADIUSNAK, AKI FELHÍVTA A FIGYEMEMEMET A FASTER EFT-RE, ÉS KITŰNŐ MENTOROM VOLT.

SZÓVAL AKKOR, MI IS EZ?

A Faster Eft csupán öt pontot kopogtat. A szemöldökök között, a szem mellett, a szem alatt, a kulcscsontnál és a csuklón.

Alap procedúra

 1. Fókuszálj a valamire, amit meg akarsz változtatni, vagy el akarsz ereszteni.
 2. Erősíts fel a hozzákötődő érzést olyan erősre, amilyenre csak tudod. Mondd meg, hogy mennyire erős. Mondd meg, hogy ezt honnan tudod.
 3. Két ujjal könnyedén kopogtass néhányszor mindegyik ponton, és mondd: Hadd menjen!
 4. Miután megragadtad a csuklót, végy egy mély lélegzetet, ereszd ki a levegőt és mondd: BÉKE.
 5. Menj vissza az érzéshez, és ellenőrizd/mondd meg, hogy mennyit változott.
 6. ha még mindig ott van az érzés, mondd meg, hogy milyen erős (-nek érzed).
 7. Ismételd meg a procedúrát, amíg az érzés teljesen el nem tűnik.
 8. Azután idézz fel egy kellemes emléket, érezz át mélyen minden hozzákapcsolódó jó érzést, mielőtt tovább lépnél.

Az Alap procedúránál használhatsz gyors formulákat/megfogalmazásokat. 

 1. Feloldok (release) és eleresztek (let go) minden szomorúságot
 2. Feloldok és eleresztek minden félelmet
 3. Feloldok és eleresztek minden érzelmi traumát
 4. Feloldok és eleresztek minden haragot, cserbenhagyást, árulást, visszautasítást, reménytelenséget, elhagyatottságot, (ön)kontroll elveszítést. Bármi is jön, minden OKÉ.
 5. Feloldok és eleresztek minden bűntudatot, szégyent, szemrehányást, bánatot, és minden mást.
 6. Mély be és kilégzés, majd mondd: BÉKE
 7. Ismételd meg az Alap procedúra 5 – 8 lépéseit.

 

Robert Smith tanácsai

(Ő a Faster EFT “feltalálója)

“A düh azoknak árt, akik létrehozzák. Békülj ki magaddal!”

” A düh igazából egy belső robbanás. Azért következik be, mert – persze sok minden miatt lehet – mondjuk valaki megszegte valamelyik szabályodat. Azért vagy dühös, mert ki akarsz egyenlíteni, le akarod rendezni.

Sokan pl. az autópályán lesznek dühösek, mert lassan halad a forgalom, mert valaki eléjük vág. Más, látszólag felelőtlen sofőr miatt gurulnak be.
A düh olyan, mint a lőpor. Szóval fel lehet robbantani. Nagyon sok ember sérülhet meg tőle. Nagyon sok dologban tehet kárt.

Szerencsére lehet dolgozni rajta, lehet kezelni a dühöt.

De ha nem kezdesz el a saját dühödön dolgozni, vagy a saját, rájuk adott reakcióidon, akkor az fog történni, hogy felrobbansz és magadnak okozol fájdalmat. Vagy valaki mást sebesítesz meg vele. Ha nagyon bedühödsz, ha nagyon felhúzod magad, sokkal valószínűbb, hogy te magad fogsz balesetet okozni. A mérged miatt.

Ha történt valami rossz és dühösen, mérgesen mész haza, akkor valaki mást is bánthatsz vele otthon.

A düh rossz tanácsadó, árt az embereknek.Mit tehetünk vele? Hát azt, hogy elkezdünk kopogtatni azokon a tapasztalatokon, bizonyos időben, bizonyos helyszíneken, amik történtek.

Mondjuk, valaki olyat mond, amiről teljesen máshogy gondolkozol és ezért esetleg elutasítva, butának, vagy nem elég jónak érzed magad. Kevesebbnek, mint a másik. A dühösségnek sok köze van ahhoz is, hogy hogyan látjuk magunkat, hogyan érzünk saját magunkkal kapcsolatban.

Ezek végülis a mi kapcsolóink. Tehát csak ezeket az érzelmi kapcsolókat kell kikopogtatni. Minél többet kikopogtatsz belőlük, annál kevesebb fog fölbukkanni később. A kopogtatással semlegesíted a puskaport, ami robbanásveszélyes.

Tudjátok, sokan mondták nekem, hogy: Dühös vagyok! És jó, hogy dühös vagyok! Így megtanítom nekik a leckét.

De valaki azt is mondta, hogy ha haragtartó vagy és bosszús, akkor megásod vele a sírodat.

Mivel mindkettő kiirtható, inkább köss békét azzal, ami dühít. És így észreveheted azt is, hogy a dühödnek rengeteg köze van az énképedhez is. Hogy milyennek látod magadat, milyennek érzed önmagadat.

Az ÉFT a legjobb eszköze annak, hogy irányítsd az érzelmeidet. Engedd el a fájdalmat, hogy biztonságban lehess odabenn. Mert így senki nem tud majd uralni. Nem lesznek már kapcsolóid, amivel megtehetnék. Ezért légy békés odabent,  építs fel egy békés ént, építs fel egy békés életet.

Néhányan kérdezték, mégis mit csináljak? Hogyan tegyem?
Hát először is érezd, figyelj rá és kopogtass! Hogyan kopogtass? Használd a Faster EFt-s “elengedem … elengedem … elengedem…”-et. Mély levegő, fújd ki és ellenőrzd, hogy maradt-e még valami! Ha újra létre tudod hozni az érzést, kopogtass újra, amíg már nem leszel rá képes.

Ezek mind a saját reakcióid, belső reakciók.
Szóval, kopogtass magadon, szeresd magad, legyél kedves magadhoz, és szabadulj meg a dühtől és a dühös emlékektől, amikben elutasítottságot éreztél,  vagy azt, hogy nem vagy elég jó. Akármitől, ami segít fenntartani a dühödet. Pl. kopogtass arra is, amit a többi sofőrrel szemben érzel. Ők is a legjobbat teszik, amit tenni tudnak. És még csak nem is ismernek személyesen. Nem ellened teszik, amit tesznek. Engedd el a stresszes érzéseidet, amiért késésben vagy, vagy akármi is a helyzet.

Élvezd a vezetést, kapcsolj be valami jó zenét, hallgass önsegítő dolgokat.
Az autó az enyém, az én univerzumom, és mindig olyasmit hallgatok benne, ami segít a fejlődésemben.”

 

A VILÁG KÉT MODELLJE

(Robert Smith videójának kivonata)

   Van egy hitrendszerünk, ami a problémáinkat léterhozza bennünk. Ezeket vetítjük ki azután a külvilágra.
Mondjuk X vagy Y zavar engem. Kinél van az erő ilyenkor? Valahányszor ők felbukkannak, kinek lesz problémája? Nekem, persze.
Ki irányít ilyenkor?
Ők. Mert ők más hitrendszer szerint gondolkodnak.
Amikor megszülettél, csak egy aprócska csecsemő voltál, igaz? És persze, az aprócska baba már egy kész világba, egy kész környezetbe került. Ott kellett életben maradnia. Muszáj volt.
Lehet, hogy anyunak vagy apunak problémái voltak, érzelmi problémái, a babának meg – akármi is folyt  – ott kellett lennie velük. Gondolatokat fogott fel tőlük, érzelmi mintákat, és valamit kezdenie kellett velük. Neki kellett alkalmazkodnia hozzájuk, ha életben akart maradni.
Igaz? Ez az, ami történik. Majd miközben a kisbaba felnő, lesz egy nézőpontja, amiből szemléli a világot.
Melyikből is?
Hogy ami történik, azt ők teszi velem. Ők a hibásak érte.
A világ működésének ez csak az egyik modellje. A legtöbb ember sajnos egész életében e szerint gondolkodik és sose nő ki belőle.
Minden spirituális tanító – beleértve Jézust vagy Buddhát és a többieket is -, azt mondják, hogy a problémák belül kezdődnek.
A világ működésének  két modelje szerint anyu, apu, fiú testvérek, lánytestvérek, nagybácsik, tv, tanárok … akárhová is mégy, hatni fognak rád. Befolyásolni fognak téged, mint gyereket, és ezzel majd persze kezdened kell valamit. Fogsz is kezdeni valamit. Amit tudsz, ahogy tudsz. Van választásod?
Vegyünk egy gyereket, és egy adott környezetet. Mondjuk, anyu prostituált, apu részeges. A testvérek mérgesek és idegesek, és te vagy a legkisebb, az utolsó mohikán, oké? Nem vagy biztonságban, igaz?  Az idősebb tesók dühösek, tele vannak feszültséggel. Mit tehetnél? Neked ebben a környezetben kell életben maradnod, így van? 12 éves vagy, 9, esetleg 7, és gyakran bántalmaztak. Anyu fiúja, vagy bárki más. Vagy téged is kiállítottak az utcára. Egy gyerek meg nem tud védekezni. Valamit kezdenie kell azzal, ami rázúdul. És a kisgyerek meg majd felnő. Felnő és azon töpreng, hogy miért is él az utcán, miért drogfüggő, ül börtönben, vagy ölik meg kishíjján?
Azt hiszi, kudarcot vallott az életben. Azonban, ha nem kellett volna átélnie mindazt, ha kedves, szerető családban nőtt volna fel, a szülei babáztak volna vele, elvitték volna edzésre, az a gyerek máshogy viselkedne, nem? Olyan nincs, hogy valaki csődtömeg. Mindenki azt fogadja be, ami vele történik. És a legjobbat teszi vele, amit tud.
Itt jön az igazi probléma. Azt hisszük, hogy ami a fejünkben van, mind valóság. Örök. Megváltoztathatatlan. Ez az, amik vagyunk. És ami vagyunk, azt gyakran rossz élményekre építettük fel.
Nem azokra, hogy milyen jó vagyok ebből vagy abból, szeretetre méltó vagy ügyes vagyok. Hanem a fájdalmasakra. Igaz?
És persze, ha fáj, akkor mit fogunk tenni vele? Eldugjuk a hátsó polcra, hogy ne is találkozzunk vele. Nem megyünk oda, mert kínoz minket, és így ott marad a polcon. Ezek programok. Beindulnak a legkevésbé várt helyen is.

Mondjuk vezetsz és egy dalt hallasz a rádióban. Hirtelen érezni kezdesz valamit.
De beindíthatja egy másik ember is ugyanezt. Egy helyzet. Egy illat. Egy érzés. Akármi.
És akkor máris irányít, aszerint cselekszel.
Ez a kapcsolatokra is igaz. Így működünk.
Nézzük e szerint a modell szerint a világot.
Pl. allergiás vagyok, mert nem én irányítok, mert a főnököm, a feleségem, az ex-férjem  mondja meg, mit tegyek, és én meg nem tudok tenni semmit ez ellen.
Szóval, eszerint a hitrendszer szerint kinél van az erő?
Nem nálam, igaz?
Most ugyanazt az elrendezést fogom fölrajzolni, ugyanazokat a személyeket, minden ugyanaz lesz.
Nézzük ezt a 2 világmodellt. Azt kellene eldönteni, melyik szerint akarunk élni! Csak úgy tudsz megváltoztatni bármit is, ha a gondolkodásodat változtatod meg.
Átéled azt a sok mindent, az agyad elraktározza, te meg életben kell, hogy maradj.
A legtöbb ember eszerint a gondolkodásmód szerint él és cselekszik. De a fenti egy magasabb szintű gondolkodásmód.
Igen, ez a sok vacak mind bent van a fejemben.
Így van, igen.
Mindnyájan átéltünk már rossz dolgokat. Mindnyájan átéltünk már jó dolgokat. De igazából mindnyájan csak dolgokat éltünk át. Ez a magasabb szintű gondolkodás azt mondja, hogy talán valami bennem ragaszkodik ehhez. És ez az én reakcióm rájuk.
Tudjátok, dolgoztam valakivel, akinek nagyon-nagyon súlyos fóbiája volt.
Annyira erős volt – és ez tényleg igaz -, hogy csak azt mondtam neki, hogy PÓK, és mindjárt elkezdett zokogni és sikoltozni. Tényleg vad volt. Ott ült az irodámban én meg hátranyúltam a zsebkendőmért, mert sírt, ő meg felugrott és sikoltozni kezdett. Azt hitt, egy pók a zsebkendő. Érthető? Ez már komoly félelem, igaz? De egy pók sem volt az irodámban.
Ki hozta létre a félelmet?

A pók, aki ott se volt? Vagy az, amit a fejében hordozott róla?
Hát, igen. A  benne lévő pók. És ő erre úgy viselkedik, mintha a pók ott lenne. Már felépített egy hitrendszert a pókok köré az addigi élményeiből. Ott van az irodámban … én meg csak beszélek, azok csak szavak, ő pedig magában létrehozza a pókot. Visszanyúl a polchoz, az emlékekhez, az érzelmekhez. A következő pillanatban meg már sikítozik.
De kit fog ezért az érzésért hibáztatni? A pókot. Pedig egy se volt ott. Logikus?
Az NLP, alapjában azt modja meg, hogy mit teszel az elmédben.
Amire rájöttem, az az, hogy az agyunkban vannak képek, emlékek, esetleg fantáziaképek. Ezeket talán hangok is kísérik. Lehetnek belső párbeszédek, vagy valami, amit mondtak neked. És persze vannak érzések is idebent. Emberek, érzések, a fő-fő-fő hajtóerők az életben.
Tudjátok, hogy érzések nélkül a képek és a hangok mennyire tudnak hatni rátok?
Semennyire. Ez a kulcs. Oké?
Továbbá vannak még a fejedben  – azt hiszem hívhatjuk őket programoknak.
Ez a sok-sok minden kavarog benned, de te nem is vagy tudatában igazán. Ha én azt mondom pók, vagy az ex-férjed nevét mondom ki …, az érzés bekattan, és te létrehozod a viselkedést.
Kit tartasz majd hibásnak érte?
A pókot és a férjed. Viszed őket mindenhová. Ha pedig ez így van, akkor hol az erő, ami ezt meg tudja változtatni?
Te benned.
Ha igaz a Vonzás Törvénye, ha azt fogod bevonzani az életedbe, amit hiszel, akkor mi is fog történni?
A félelmeidet fogod bevonzani.
Amit ott tartasz a fejedben, azt cipeled magaddal mindenhová. Ha azonban rájössz, hogy ezt az egészet valójában te hozod létre, hogy ezek a te érzéseid, te egyedül teszed ezt saját magaddal, akkor megváltoztathatod ezeket. Miket is? A képeket, hangokat, fő hajtóerőidet, az érzelmeket, és új programokat tanulhatsz.
Ahhoz, hogy teremts egy problémát, nagyon jónak kell lenned benne.
Lehet, hogy itt ülsz és olvasod a sorokat, és közben a fejedben máris felbukkant egy probléma. És senki sem tudja rajtad kívül, hogy mit teszel, egyedül csak te.
Vagy néha még te sem!