Alternatív megoldások problémákra

 

(Munkám során elhatárolódom, mindenféle szervezettől, párttól, rendszertől, alapítványtól, egyesülettől, …
Nem vagyok orvos és kineziológus sem. 
Nem rendszerekkel, hanem olyan módszerekkel dolgozom, mely segítség a tudatosság és a szenvedésmentes élet felé.)

1. FEJFÁJÁS
2. MIÉRT NEM TUDOK SOK PÉNT KERESNI?
3. MI LEGYEN A BABA NEVE?
4. SZIPOGÁS, ORRFOLYÁS
5. MINDENT AKAROK VAGY NEM VESZEK RÉSZT A DOLGOKBAN

 

 

1. FEJFÁJÁS

FejfájásAz egyik ismerősömnek gyakran fáj a feje. Amikor találkoztunk elpanaszolta, hogy most is beleállt a fájdalom a fejébe. Megkértem, hogy még pár percig ne vegyen be fájdalom csillapítót, mert kitesztelnék rajta valamit. Megjegyezte, hogy most nagyon jönnek-mennek a frontok és neki egyébként is csak a gyógyszer segít. Azonban mégis adott az alternatív módszereimnek egy esélyt.
Egy egyszerű váltott orrlukú légzés jött ki korrekciónak, illetve az, hogy rágjon el egy kis petrezselymet. Elővettem a mélyhűtőből egy kis aprított petrezselymet és leültünk, hadd rágja. Felálltunk, hogy tovább tesztelgessek, korrigáljunk, de kiderült, hogy nincs mit korrigálni. A fájdalom HUSS! eltünt. 🙂

 

2. “MIÉRT NEM TUDOK PÉNZT KERESNI?”

Egyik vendégem arra panaszkodott, hogy bár hosszú éveken keresztül rendkívül jól keresett, könnyedén oldotta meg az üzleti ügyeit, az utóbbi 10 évben – bár mindent megpróbál, mindent belead, megvannak a megfelelő képességei, tudása – egyszerűen no moneysemmi sem sikerül. Olyan érzése van, mintha elátkozták volna.
Természetesen nem átokról volt szó, de akár nevezhetjük annak is. Ugyanis oldás közben kinyomoztuk, hogy a probléma az előző férjhez kapcsolódik. Kerestünk olyan korlátozó mondatokat, melyek jobban megvilágítják az ügyet.
Az jött ki, hogy úgy érzi tudat alatt – tehát nem tudatosan! -, hogy a volt férj meg fog haragudni, ha neki jól mennek a dolgai. Mit fog hozzá szólni? Meg fog haragudni. Ezért a tudatalattija el is intézte, hogy úgy alakuljanak a körülmények, hogy valóban csak annyit keressen, hogy éppen ne haljon éhen. Így nem keletkezett bűntudata az elhagyott férj miatt. Tehát valóban el volt “átkozva”: saját maga futtatta a programot.
21 napig kellett végeznie egy bizonyos egyszerű “agyátprogramozó” gyakorlatot, és láss csodát, már az azt követő napon ugyanazzal a könnyedséggel áramlott hozzá a pénz. Megtette, amit kellett, dolgozott, és lett is eredménye. Éppen úgy, mint mielőtt elvált.

Ebből is látszik, hogy a legtöbb dolog belőlünk indul ki: “Amint fent, úgy lent. Amint BENT, ÚGY KINT.”

 

3. MI LEGYEN A BABA NEVE?

Mi legyen a neve?Segít-e, ha megkérdezzük a babát, vajon ő milyen nevet szeretne?

Az egyik legtöbb fejtörést gyakran ez a kérdés adja a leendő szülőknek.
Mivel számtalan tanácsot hallunk nyelvészektől, numerológusoktól, asztrológusoktól… én most a “spiritiszta” szemszögéből szeretném megközelíteni a témát.

Mivel szerintem érdemes megfontolni az említett szakemberek tanácsát is, ezért összegyűjtöttem belőlük egy csokorral, a cikk végén el is lehet olvasni.

Mindenek előtt szeretném elmondani, hogy bárhogy is alakuljon a választás, végül a gyerek úgyis azt a nevet kapja, amire szüksége van. Vagyis, ha végül egy bizonyos nevet adunk a gyermekünknek, az nem csak belőlünk fakad, hanem a megszületendő kis lélek is sugallta nekünk. Több olyan történetet hallottam már, amelyben a szülők előre kitalálták a lelendő utód nevét, mégis a megszületésekor, közvetlenül a baba világrajötte után, egy váratlan “ötlettől” vezérelve, egy addig számításba se jött nevet diktáltak be. Szerintem ez a kis jövevény műve, aki láthatatlan, hallhatatlan módon közölte, milyen néven is kíván élni földi pályafutása során.

Ennyi bevezető után lássuk, miben segíthet az alternatív tanácsadó!

Tételezzük föl, hogy Lujzi 5 hónapos várandós kismama. Eljön hozzám, mert szeretne segítséget kérni a névválasztásban. Az inga vagy más teszt tökéletes eszköz a babával való kommunikációra. Lujzi sok mindenre választ kaphat. De mi most maradjunk csak a névválasztásnál.

– Először is tisztázzuk, hogy a tudás nagy teher. Meg kell kérdezni Lujzit, valóban felkészült-e a kommunikációra?

– El tudja-e fogadni a gyerek által küldött választ? Csak olyat kérdezzen, amire a választ el tudja viselni!

– Plusz: el kell fogadnia, hogy csak olyan dolgot akarjon megkérdezni, ami hozzáad az életéhez. Ne akarjon feleslegesen kíváncsiskodni.

Jobb, ha a tesztelő csak annyit tud, hogy van egy lista , pl. 5 névvel, de hogy a számok mit takarnak, azt jobb, ha nem. Így kiküszöböli a saját hitrendszerét.

Ezután jöhet a teszt, amely segítségével megkérdezzük a babát, a listán szereplő nevekről.
Kiteszteljük, melyik név hány százalékban tetszik neki.
Pl.: Egyes számú név (Lujza): 13%
Kettes számú név (Erzsébet): 28%
Hármas számú név (Gréta): 41%
Négyes számú név (Izaura): 2%
Ötös számú név (Edit): 82%

Tehát látszik, hogy a babának Edit “jön be” a legjobban. Ha ez Lujzinak elfogadható, akkor rendben is vagyunk. De ha nem, akkor is lehet tárgyalni a bébivel. Megkérdezhető pl., hogy ha mégis Erzsébetnek neveznék őt, akkor segít-e, ha második névként kapja az Editet. És így tovább.

Tehát a kívülálló tesztelő nagy segítség lehet abban, hogy kommunikáció jöjjön létre a baba és a mama között, továbbá, hogy a leendő név mindenkinek elfogadható legyen.

Néhány gondolat a nevekkel kapcsolatban:

-Sokan tudják már, hogy minden szónak – így a névnek is – rezgése van. Ezért nem mindegy, hogy életünk során, milyen rezgésű név fémjelez bennünket. Hiszen a nevünket gyakran kiejtjük, leírjuk, mások is kimondják. Tehát számtalanszor “megrezgetik”. Sőt gyakran le is írjuk, aminek szintén van jelentősége.

– Ha ennek ellenére olyan nevet adunk a gyermekünknek, amit ő szívből utál és élete folyamán meg is fogja változtatni, akkor nem hibát követtünk el, hanem csupán hozzásegítettük az utódot, hogy élettémájával foglakozzon.Ha ugyanis az ő életében az az egyik feladat, hogy nevével megbékéljen, vagy megváltoztassa… , akkor ez egy tanulási, tapsztalási vállalás. És senki nem hibás., hogy így alakult. Sőt ebből a szemszögből hálás lehet a gyermek az édesanyának, hogy ehhez a tapasztalathoz hozzásegítette.

– A név megváltoztatásakor érdemes számmisztikailag is megvizsgálni az új nevet. Mert ha ugyanaz a számértéke, akkor nem értünk el vele semmit. De ha teljesen más feladattal járó nevet választunk, akkor akár az életünk is megváltozik. Tudok olyan férfiről, aki nevet akart változtatni, mivel úgy érezte, azzal az élete is megváltozik. Így is tett. Az alapgondolat jó volt. De mivel nem vizsgálta meg a név számértékét, és az új név éppen olyan számértéket képviselt, a csere nem érte el a célját.

– Ha a gyerek a szülővel teljesen megegyező nevet kap, akkor akár ugyanazt az életfeladatot viszi tovább, mint ami a szülő feladata volt. (Ez jó családállításos téma is!) Általában ez az eljárás azokra a szülőkre jellemző, akik meg vannak elégedve az életükkel és szívesen adják tovább.

Most pedig íme, összeállítottam néhány javaslatot, mit is vegyünk figyelembe, ha az a kérdés: MI LEGYEN A GYEREK NEVE?

* Hangzás és illeszkedés: a legalapvetőbb dolog, amit érdemes végiggondolni, hogy mikor kimondod a jövevény nevét, hogyan hangzik. Dallamos? Durva? Illik a vezetéknevéhez? Egy dolog, amit jó elkerülni: a keresztnév ugyanazzal a hanggal kezdődjön, mint amivel a vezetéknév végződik.


* Egyediség: az egyedi, ritka neveknek az az előnye, hogy a gyermek nem “olvad be” a tömegbe, a divatos nevek közé. Másrészt viszont, ha olyan nevet választotok, amiről a kutya sem hallott, vagy nagyon nehéz kiejteni (mostanában a sok “külföldi” névvel ez nem ritkaság) akkor inkább nemkívánatos figyelem középpontjába helyezheti a gyermeket. Ha egy ismert nevet más helyesírással anyakönyveztetünk, az is egyedivé teheti a nevet, viszont ekkor is fennáll a veszélye, hogy ez később félreértések forrása lehet.


* Rokonok és barátok: sok szülő rokonok, barátok után nevezi el a babáját. Nem akarod, hogy túl sok Sándor vagy József legyen a családban? Nézz körül feljebb a családfán, és nagyszerű ötletekre bukkanhatsz. Ha senkit sem akarsz megsérteni, akkor adj a babának harmadik nevet is.


* Örökség és származás: ha fontosnak tartjátok azt, hogy a baba neve utaljon származására, akkor a listát ennek figyelembevételével célszerű elkészíteni.baba nevekkel


* Jelentés: persze senki nem fogja Kamilla nevezetű lányodat nemesasszonyként kezelni később, csak azért, mert nevének jelentése “nemesi születésű”, mindazonáltal célszerű egy jobb utónévkönyvben utánanézni, a választott név jelentése mit is takar.


* Monogramok és becenevek: mind a felnőttek, mind a gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni, ha valakinek a nevéből kell viccet csinálni. Ha van erre energiád, próbáld elkerülni azokat a neveket, amiből nagyon egyértelmű módon lehet viccet csinálni, és azt is, hogy a vezetéknév és a keresztnévből származó monogram új szót alkosson (Winston Churchill monogramja például nem a legszerencsésebb: WC.)


* Ma már divat a gyerekeknek több keresztnevet adni és használni is. Sokan úgy találják, hogy ez előkelő. Valóban van benne valami királyi, királynői hangzás, mindenesetre a Hemzei-Kiss Borbála Júlia típusú hosszú neveket kimondani is nehéz, hát még majd milliószor leírni!


* Először is a vezetéknevet kell górcső alá vetni – és eldönteni, csak az apa vagy mindkét szülő nevét kapja majd a kicsi. Gondolni kell arra is, hogy együtt milyen hangzású lenne, és nem nagyon hosszú-e (számtalanszor le kell majd írnia élete során!)?
Az sem mindegy, szeretné-e a szülő, hogy minden egyes névsorolvasásnál kitűnjön a gyereke, vagy jó neki a többiek között, csapatban. (Szabó, Nagy, Kiss, Horváth-gyerekek sokan vannak, így lehet például a Szabó-ból Szirmai-Szabó, ami már érdekesebb, „feltűnőbb”. Ugyanakkor meggondolandó egy Nagy és Kiss gyermekének összetett nevet választani (Nagy-Kiss).
A vezetéknév használata eldöntése után már „csak” a keresztnevek kiválasztásán van a sor. Gyakoribb vezetéknevekesetében – a statisztika szerint – szívesebben választanak a szülők érdekesebb neveket.


* Nem javasolt, hogy hangtanilag nehezen kiejthető neveket válasszunk, mint: Bertl Gertrúd.


* Kerüljük továbbá a „kétértelmű” neveket, mint Pop Simon vagy Trilla Lilla, illetve kerüljük a csupa azonos magánhangzókkal teli nevet, mint például Fekete Levente.


* Szintén nem javasolt az éppen aktuális sorozatok szereplőinek neve (mint például Dzsoki, Izaura, stb.).


* Továbbá kerüljük a külföldi neveket: Dzsenifer, Vanessza, Mercédesz, Krisztofer, stb
.  

A leggyakrabban választott lánynevek:
Anna, Réka, Viktória, Vivien, Fanni, Lili, Dorina, Petra, Laura, Dóra, Alexandra, Noémi

A leggyakrabban választott fiúnevek:
Bence, Balázs, Dávid, Dániel, Máté, Tamás, Ádám, Levente, Bálint, Gergő, Márk, Dominik, Zoltán

 

NE FELEDD: NOMEN EST OMEN! NEVÉBEN A VÉGZETE

 4. SZIPOGÁS, ORRFOLYÁS

ABBÓL FŐZZ, AMI VAN!

kinez korrekcióA minap elmentem tornázni. Az öltözőben az egyik – számomra kedves hölgy – panaszkodott, hogy állandóan folyik az orra és szipog. Csak egy kis vízszerű folyadék, de annyira kellemetlen mindig szipogni és törölgetni az orrát.
Nem akartam az öltözőben is dolgozni, de 2 percet szívesen rászántam az életemből a problémára. Egy kis, a viselkedési barométer volt a noteszemben. Elővettem és kiteszteltem gyorsan egy érzelmet, ami a szipogás mögött húzódott. És egyet, ami feloldaná azt. A “Lenézettnek érzem magam” helyett a “Figyelembe vett vagyok” érzést kellett bevinni. Ez a korrekció valóban csak 2 perces. Meg is csináltuk, aztán mentünk tornázni. Az óra végén a hölgy megemlítette, hogy egyáltalán nem folyt az orra az edzés alatt. Nem csodálkoztam, csak örömmel nyugtáztam.
Két hét múlva találkoztunk újra. Lelkesen újságolta, hogy azóta se jött vissza se az orrfolyás, se a szipogás.

Mivel kevés idő és kevés eszköz állt rendelkezésre, azzal gazdálkodtunk, ami volt.
A szándék, a hit és a korrekció éppen elegendőnek bizonyult.

 

5.   MINDENT AKAROK, VAGY NEM VESZEK RÉSZT A DOLGOKBAN!

Egy hölgy kliensem életét valami megkeserítette a párkapcsolatában. Nem volt olyan nagy dolog, de ő csak ezen tudott kattogni. Sokat kopogtattunk, oldottuk a témát. Majd végül házi feladatot kapott. „Hozzáállást újraprogramozó mondatokat.” Ez egy személyre szóló feladatlap, amelyet a munkám során használok. Egy korlátozó gondolatot kell elfelejtetni a tudatalattiból és bekúsztatni valami hasznosabbat a helyére.

Amikor feladtam neki a mondatot : „Mindent akarok, vagy nem veszek részt a dolgokban”, akkor még nem nagyon értette, és idegességet is érzett. Minden áron azt szerette volna, ha valami vigasztalót jósolok számára a jövőt illetően.
Én csak annyit mondtam, hogy végezze el a néhány napos feladatot. Addig ne tegyen semmit. Ne hozzon semmiféle döntést.

Aztán amikor lejárt a házi feladat ideje, egyszer csak megkönnyebbülést érzett. Rájött, hogy attól az egy dologtól eltekintve ebben a kapcsolatban mindent megkap. Szeretetet, figyelmet, egy húron pendülést, … És ez a kis bosszantó dolog nem is olyan fontos. Sőt hamarosan túl is lesznek rajta.
Épp ma újságolta a tudati megkönnyebbülését és, hogy újra örömet érez.

Az események lényegét tekintve semmi sem változott. A pár élete ugyanúgy zajlik, mit ezelőtt, csak a hölgy másképpen tekint magukra.

ideje újra boldognak lenniCsak belül kell változni.
A világ hozzánk idomul.
És ha nem, akkor pedig nem fog zavarni.
Csak nyerhetünk.