ENNEAGRAM (a személyiség védekezőrendszere)

 

ENNEAGRAM:

Az enneagram szúfi eredetű emberismereti rendszer. Egy 9 ágú rajzból kapta a nevét.
Az enneagram görög szó. Ennea = kilenc, gram = rajz, alakzat. Tehát egy kilenc csúcsú alakzatot takar a rendszer neve.
(A szúfizmus az iszlám egy ezoterikus és misztikus szemléletmódja. A szúfik lehetnek világiak és szerzetesek is. Sok bölcsességet köszönhetünk nekik, így az enneagrammot is.)
A rendszer 9 alapvető személyiségtípust különböztet meg. Ezek a típusok nem velünk született adottságok alapján különülnek el. Hanem az életünk első 7 évében választunk egyet magunknak egyet, mégpedig az alapján, hogy milyen sérülés ér bennünket. Mindenki besorolható  valamelyikbe a 9 közül. Ezek viselkedéstípusok, amelyek mindegyike egy-egy problémakört takar.

A kilenc személyiségtípus jelmondatai
A kilenc személyiségtípus jelmondatai

A módszer nehézsége, hogy megfigyelésen alapul, nem lehet semmit sem kiszámítani.
Cél, hogy az életünk során annyira letegyünk ebből a védekezésből, hogy már szinte felismerhetetlen legyen.

A kezdet:

Életünk elején mindnyájan a valódi lényünknek megfelelően éltünk. Mindaddig, míg elérkezett egy olyan esemény – ennek nem is kellett olyan “nagy dolognak” lennie -, melynek során elhittük, hogy úgy, ahogy vagyunk nem vagyunk elfogadhatóak.
Ezért felvettünk egy védekezőrendszert, egy karaktert, amely eltakarja a valódi ént és amellyel úgy gondoljuk, hogy megvédhetjük magunkat.
Érdekes módon az emberiség minden tagja az enneagram 9 lehetőségéből választja ki ezt a karaktert. Mindnyájan ezt látjuk a másikon, plusz még a neveltetését, amire tanították. De a valódi esszenciális lényünk a szemnek szinte láthatatlan.

A 9 személyiségtípust 3-as csoportokba osztjuk.
A 2-3-4-es típusok a szeretet-pontosak, és minden az érzelmekről szól.
Az 5-6-7-es típusba tartozók a félelem-pontosak. Ők gondolkodnak.
A 8-9-és 1-esek pedig a düh-pontosak. Ők az ösztöneikkel védik meg magukat.

Mindegyik 3-as csoporton belül az egyes karakterek vagy tagadják, vagy kimutatják, vagy belül élik meg az adott dolgot. Tehát van, aki a szeretetet tagadja, a másik belül éli meg, a harmadik pedig kimutatja.

Mindegyik Enneagram típushoz rendelhetünk egy jellemző jelmondatot:

Az 1-es: A maximalista, elvhű, idealista:  “Akkor vagyok jó, ha azt teszem, ami helyes.”
A 2-es: A segítő: “Akkor vagyok jó, ha mások szeretnek és közel állnak hozzám.”
A 3-as: Az eredményes: “Addig vagyok jó, amíg sikeres vagyok és mások jó véleménnyel vannak rólam.”
A 4-es: A művész, a különc: “Akkor vagyok jó, ha hű vagyok magamhoz.”
Az 5-ös:A szakértő: “Akkor vagyok jó, ha tökéletesen elsajátítok valamit.”
A 6-os: A hűséges, a szövetséges: “Akkor vagyok jó, ha azt teszem, mait elvárnak tőlem és minden eshetőségre felkészülök.”
A 7-es: A rajongó: “Akkor vagyok jó, ha megszerzem, amire szükségem van.”
A 8-as: A főnök: “Akkor vagyok jó, ha erős vagyok és ura vagyok a helyzetnek.”
A 9-es: A béketeremtő: ” Akkor vagyok jó, ha a körülöttem lévők jól vannak.”

 

Mindegyik karakternek van egy felsőbb és egy alacsonyabb oktávja.
És mindegyiknek van egy stresszreakciója is.
Ha ismerjük ezeket, már az is fél siker. De az első lépés persze az, hogy felismerjük, melyik típusba tartozunk. Vagy a környezetünkben lévő emberek melyik típusba tartoznak. Ezek a felismerések  közelebb visznek önmagunkhoz, de embertársainkkal is könnyebben fogunk boldogulni.

Például a 9-es gyerekek neveléséhez sok ötlettel szolgál az Enneagram.
A 9-es fő sérülése, hogy kicsi korában nem lehetett úgy, ahogy ő szerette volna, ezért, hogy ez kevésbé fájjon, eldöntötte, hogy neki mindegy. Például a szülőknek nem volt rá ideje, vagy több testvér árnyékában nőtt fel és az ő igényei már kevésbé voltak figyelembe véve.
Ezért ez a gyerek, ha már kialakította a 9-es típusú védelmet, akkor “lusta” lesz. Mindenhol jó lesz neki. Bárhol elalszik, vagy nemtörődöm lesz. Ahelyett, hogy megélné a dühét – hiszen ő a dühpontos – elbambul, elkábítja magát és így nem kell átélni és kimutatni a dühöt. Beleolvadnak egy helyzetbe és kényelmesen nem néznek szembe a  kihívással.
Az iyen gyerek nem indul el önállóan az iskolába. Noszogatni kell, hogy tanuljon, hogy készüljön, nem idegeskedik egy csöppet sem. A szülők ettől ki is borulhatnak. Állandóan ösztökélik és nem értik, miért nem érdekli semmi a csemetéjüket. A gyerek miért nem aggódik a teljesítménye vagy a kötelezettségei miatt.
A megoldás a szülő részéről a kivonulás. Meg kell beszélni, hogy holnaptól nem ébreszti a gyereket. Itt egy óra, este állítsa be és ébredjen fel önállóan. Akkor indulnak az iskolába, amikor a gyerek készen van és szól. A szülő azt sem ellenőrzi, vajon bepakol-e mindent. Ha otthon maradt valami, az a gyerek felelőssége.
Ez egy olyan nehéz feladat egy szülő számára, hogy a legtöbben képtelenek erre a módszerre elszánni magukat. Inkább tovább idegesítik magukat, mert nem hisznek abban, hogy a gyerek képes felelősséget vállalni a dolgai iránt. Pedig ez valóban működik. A gyerek felismeri, hogy a dolgok úgy fognak alakulni, ahogyan ő alakítja őket és  ez cselekvésre ösztönzi őt. Ami a 9-es karakter egészséges elmozdulása a 3-as karakter felé.

Az enneagram egy dinamikus rendszer. Minden személyiségtípusnak van egy kivezető, stresszmentesítő, egészséges elmozdulása. És mindegyik tud egy olyan típus felé mozdulni,  amely a csapdája lesz.

A hatosokról bővebben

Ami érdekes, hogy a világon most a hatosokból van a legtöbb. Az enneagramhoz értők szerint ez kb. az emberiség 2/3-a. Tehát a kedves olvasó elég nagy valószínűséggel betippelheti magát 6-osnak. Ezért erről a karakterről egy kicsit bővebben írok.

Engem sokáig – amíg nem ismertem ennyi terápiás módszert és nem alkalmaztam saját magamon – a kolléganőm nem 6-osnak, hanem 6.666.666-osnak nevezett viccesen. Mivel annyira jellemzően hoztam a hatosok viselkedését.
A hatosokat a félelem motiválja.
Gyerekkorukban valamelyik szülő miatt kialakult bennük egy őskétely, miszerint a felnőttek értenek-e a dolgukhoz?
Például lehetett egy erős anya és egy gyenge apa a háttérben. Ezért, mivel nem bízott a felnőttekben, magára maradt a világ megismerésében. Azt tanulta meg, hogy semmi sem az, aminek látszik.. Érdemes mindennek mögé nézni. Ők hamar önállósodnak, felelősséget vállalnak. Állandóan szoronganak, hiszen semmi sem biztos.
Ezért mindenre felkészülnek, sose lehet tudni mi fog történni. Információt gyűjtenek be, mindenféle van az autójukban, retiküljükben, hiszen sose ehet tudni.
Belső párbeszédet folytatnak magukkal: pl. “túl szép ez, hogy igaz legyen”. Vagy “vajon a kollégám ezt miért mondta, mire akart ezzel utalni?” Fel se szokott nekik tűnni, hogy ezt a belső kételyt meg sem beszélte a másik emberrel.
A kételkedései és a félelmei miatt szívesen csatlakozik közösségekhez. Családhoz, párthoz, egyéb csoportokhoz. és ezekhez hű is.
nagyon sokat agyal, ezért nehezen hoz döntéseket, mert minden aspektust végigvesz. Képesek fanatikusan ragaszkodni a véleményükhöz, mert egyszer már eloszlott a kérdést illetően a kételyük, hoztak egy döntést, hogy mit gondoljanak róla, ezért foggal, körömmel ragaszkodnak hozzá. Persze érdekes módon optimistának tartják magukat és azt gondolják, hogy ők csak mindenre felkészülnek és ők nem félnek csak óvatosak. 🙂
Rettegnek, hogy becsapják, kihasználják őket.
Az aggodalmaikra olyan dolgokat keresnek, ami szavatolja a biztonságukat. házasság, hitrendszer, valamiféle hálózat. Ők kötnek a legtöbb biztosítást, nyugdíjbiztosítást, vásárolnak risztóberendezéseket. Hűségesek a céghez, hogy legyen nyugdíjuk.
Mivel nem mernek hibázni, sokat aggódnak és agyalnak, ami feszültté teszi őket.
Biztosra akarnak menni, ezért sok a belső párbeszéd, vajon erre van-e szükségük. Végül az utolsó pillanatban lemondják a tanfolyami jelentkezésüket.
A félelem az élet mindennapi része szerintük. Ezért ez nem is zavarja őket.
Néha annyira félnek, hogy inkább szembenéznek vele és kaszkadőrök, hegymászók, ejtőernyősök, …
Sokat vállalnak, és amikor a fejükre nő a feladat, csúsztatnak. Ezt nem is kezelik hazugságnak. Azt gondolják: “Biztos azt fogja gondolni, hogy …, ezért inkább azt mondom, hogy, …”
Nem szeretik a hirtelen változásokat.
Mivel jó problémamegoldók, gyakran lesznek orvosok, mentősök, pilóták, jogászok, …

Egészséges elmozdulásuk a 9-es nyugodtsága. Amikor azt tudják mondani, hogy “mindegy, nem számít!” 9-esben a jövőből visszajönnek a jelenbe. Kevésbé szoronganak és közelebb kerülnek embertársaikhoz.

A mesében ők  Thomas, a mozdony, aki a mozdonyok között a hasznos mozdony.
A Micimackóban ő Malacka. Mosolygó, de mosolya gyakran a zavara leplezését szolgálja. Tekintete fürkésző, nyaka behúzott. Kerüli a kudarcot, lojális, kivetít, gyakran közbeszól: “… igen, akkor te zt és ezt gondolod.” És még sorolhatnám a jellemzőket.

Nos, ez csak egy rövid leírás a 6-ososokról, de szerintem sokan magukra ismertek.
A hatosság egy védekező mechanizmus. A cél, hogy személyes fejlődésünk során eljussunk oda, hogy már alig legyen felismerhető a védekező rendszerünk, vagyis az, hogy hanyasok is vagyunk valójában.

 

Ajánlott irodalom:

Riso – Hudson: Személyiségtípusok

Ajánlom még Orosz Zsolt írásait és honlapját, aki jól átlátja az Enneagram rendszerét és az országokra, nemzetekre is alkalmazza. Izgalmas.

Azért írtam az Enneagramról bővebben, mert sokat használom a munkám során és olykor a problémából kivezető utat az enneagram ismerete biztosítja.