Megfordítós ÉFT

 

 

Napi Ildi: MEGFORDÍTÓS ÉFT TERÁPIA

IIlyen és hasonló élményekben lehet részed vasárnap a Játékterápián:

https://hajduildiko.hu/programok/jatekterapia-foglalkozas/


Tanár gyereke


Egyszer egy hölgy – Noémi – azzal keresett meg, hogy nagyon idegesíti őt a férje gyereke.
Mindkettőjüknek ez a második házassága. A hölgynek nincs gyereke, a férfi kettőt is hozott. Ők most a volt nejével élnek. A gyerekek gyakran jönnek hozzájuk „látogatóba”. A nő csak a kislányt – Kamillát – nem tudja elviselni, a fiút igen.

„Kamilla csak csettint és az apja ugrik.”
„Én meg mindent megcsinálok, mégsem kapom meg azt, amit akarok.”
„Nem bírom, ahogy kényeskedik, dobálja a haját és az apja egyből megeszi ezt a műsort.”
„Azt akarom, hogy ne foglalkozzon annyit a lányával, ne költsön rá annyi pénzt. Velem foglalkozzon.”
tanár úr lánya- megfordítós ÉFT
Magamban már mosolyogtam, mert sejtettem, mi lesz az ügy megoldása.
De ezt nem lehet egyből a kliensre rázúdítani. Végig kell mennie a folyamaton, csendesíteni kell az érzéseket, indulatokat és rávezetni a probléma okára, hogy szinte magától bökje ki.
Most is így tettem.

Bevezetésként elbeszélgettünk arról, hogy miért öltözik úgy, ahogy öltözik. A hölgy gyönyörű, fiatal, magas és karcsú. De úgy öltözött, hogy ne vegyék észre. Én láthatatlansági öltözetnek hívom az ilyet. Minden ruha, amiben eddig láttam, csinos, de jelentéktelen, a lehető leg-feltűnés mentesebb.

Kiteszteltem a téma gyökerének idejét. Általános iskolai korszak jött ki. Nem értette. Kiteszteltem a barátokat. Döbbenten nézett rám. „Nekem nem is voltak barátaim!”
Na, ezen a szálon indultunk el.
Elmesélte, hogy az apukája abban az iskolában tanított. Ő egész végig ügyelt rá, nehogy kivételezzenek vele, nehogy amiatt részesüljön külön bánásmódban, mert tanár az apja. Be akart illeszkedni a tömegbe, nem szeretett volna kilógni a sorból. Ott tanulta meg a rejtőzködést és azt, hogy mindenért meg kell dolgozni. „Érdemtelenül” – pusztán azért, mert ő az, aki – nem kaphat semmi.

Érdekes, hogy a férjétől pedig pusztán azért szeretne külön bánásmódot, mert ő az, aki. Arra vágyik, hogy kivételezzen vele, csak azért, mert ő a felesége. De ezt szabotálta az iskoláskorban összeszedett program.

A kislány, Kamilla, azzal szembesítette, hogy vannak olyan emberek, akikben nem fut ez a korlátozó hiedelem és megengedik maguknak, hogy kapjanak. Nem is tesznek érte semmit. A kislánynak elég az, hogy ő létezik. Természetes kapni az édesapától alanyi jogon. Neki minden jár, mert ő a lánya.
És ez így is van rendben.

Noémit az zavarta, hogy ő is éppen ezt szerette volna. A férje őt kényeztesse, rá költse a pénzét. De a kislány, mint zavaró tényező vette rá, hogy szembesüljön a saját korlátozó hiedelmével. A külvilág leképezi a bennünk futó programot. Ez a tükör. A férj csak megmutatta, milyen program fut Noémiben. Nevezetesen, hogy ő nem részesülhet külön bánásmódban.
Sőt, még azt is megbeszéltük, hogy a kislány természetesen használja a női adottságait, amivel rendelkezik. Noéminek éppen ez a gyenge pontja. Ott kell erősödnie. Neki is használnia kellene az adottságait. A kislány az ő „mestere”.

Noémit szinte az összes gondolat elborzasztotta. Mivel a folyamatot blokkok oldásával és ÉFT kopogtatással vittem végig, a végén sikerült őt átpattintani.

Eleinte arra kopogtattunk, mennyire dühíti Kamilla viselkedése. Majd kérdezve kopogtatva lazítottuk az ítéletet benne. Végül megfordítottuk a mondatait, mivel ekkor már mutatott némi hajlandóságot megváltoztatni a nézőpontjait.

Az új mondatok mind stresszmentesebben és igazabban szóltak számára.
Kb. így hangzottak:

1. Szenvedést okozó mondat:
– Dühít, hogy Kamilla csak csettint és az apja ugrik.

Feloldó mondat:
– Kamilla el tudja fogadni, hogy amikor csettint, megkapja, amire szüksége van.
– Eddig én nem tudtam elfogadni, hogy csak csettintek és egyből megkapjam, amire szükségem van.
– El kellene tudnom fogadni, hogy csak csettintek és megkapom, amit szeretnék.

A mögötte húzódó hitrendszer:
– Nekem mindenért keményen meg kell dolgoznom, és akkor sem biztos, hogy megkapom.

2. Szenvedést okozó gondolat:
– Nem kényeskedhetek, mert azt hiszik kivételeznek velem. Miközben arra vágyom, hogy a férjem kivételezzen velem.

Feloldó mondat:
– Kényeskedhetek, mert arra vágyom, hogy kivételezzenek velem.
– Bánhatnak velem kivételesen pusztán azért, mert létezem.
– Bánhat velem a férjem kivételesen, pusztán azért mert a felesége vagyok.

Aztán még fel-felbukkant egy-két érdekes gondolat. Pl. „ Arra vágyom, hogy a párom kivételezzen velem, de én kemény vagyok és ezt nem engedhetem meg magamnak.”

Sokat kopogtattunk. Múltak az érzések, múltak a gondolatok. Fel is adtam házi feladatnak néhányat, mert Noémi ismerte az ÉFT-t és remekül végezte az otthoni Önmunkát.

Annyira döbbenten állt a felismerésektől, hogy elkezdtem pakolni, tenni-venni és hagytam őt ocsúdni az oldás után.
Alternatív Probléma-megoldó Technikák