A HALÁLRÓL MÁSKÉPPEN

Napi Ildi: TE LEHETSZ-E BOLDOGABB ÉS TÖBB, MINT A CSALÁDOD?

A halottak napja sok mindenre alkalmas. Például rendezni a meghalt családtagokkal a viszonyt.

A rendezés akkor is működik, ha az illető meghalt. Nem szükséges face to face intézni a dolgokat.
Én ezeket a rendezéseket családállítással szoktam megoldani, de már több kliensemnek is bejött, hogy halottak napjakor kiment a temetőbe és ott személyesen mondta el valamelyik ősnek, amit fontosnak tartott. Volt, akinek már másnap megváltozott az élete.

Sem a hely, sem az időpont nem fontos a rendezés szempontjából. Erre bármikor alkalmas az idő. Mindig van rá mód. Inkább csak azt mondanám, hogy ilyenkor – halottak napja környékén – jobban rá vagyunk hangolódva.

Egyébként általában nem az ősök akarnak tőlünk valamit, hanem az élők lelke hű a halottakéhoz.

Például van az a családtörténeti alapelv, ami a leggyakrabban működik a család rendszerében, miszerint

“Senki sem lehet több vagy boldogabb, mint a családja.”

Amikor egy kliensemnél kitesztelem, hogy a szegénysége, vagy önsorsrontása mögött ez az alapelv húzódik, szinte azonnal elsírja magát. Érzik a mondat igazságtartalmát.
A léleknek van az a tévképzete, hogy csak akkor tartozik a családhoz, ha nem lesz se boldogabb, se több a családtagoknál.

Az elkövetkezendőkben leírok pár elengedő mondatot, hogy ti is használhassátok. Bármilyen mondat jó egyébként, de ezeket beindítónak adom:

“- Amit adtam, szívesen adtam, amit kaptam, köszönöm. Most visszaadok mindent, ami nálam maradt belőled. Megszüntetjük a függőséget. Marad a szeretet.
Most elengedlek, hogy legyél szabad és boldog. Kérlek, te is engedj el engem és nézz rám szeretettel, ha szabad és boldog leszek.”

 

Napi Ildi: RENDEZD A DOLGOKAT A HALOTTAIDDAL!

Az előző írásom folytatásaként, – ahogy ígértem – megosztok veletek még egy-két gyászcsaládállítós mondatot, amit felhasználhattok a meghaltakhoz fűződő viszonyotok rendezésére.

Most pl. a legegyszerűbb, de legütősebb jutott az eszembe:

“MARADOK.”

Hogy mit is jelent ez a mondat?

Biztos van olyan ismerősötök, de akár a családotokban is akadhatott, aki valaki után halt.
Mondjuk annyira szerette, és nélküle már nem tudott élni.
De ennél sokkal cifrább esetek is történnek. Amikor pl. az egyik kliensem jelenlegi felesége rákos lett. Kiderült, hogy lélekszinten bűntudata volt a férje előző felesége felé. A férj előző felesége ugyanis meghalt, és később ők megismerkedtek és összeházasodtak. Még csak semmi szeretősdi kavarás, vagy más hasonló sem történt. Pusztán az özvegy férfi a felesége halála után újranősült. Azonban az új feleség lélekben úgy érezte, hogy az ő boldogságának az előző feleség halála volt az ára.
És bármi más is lehet annak, hogy a lélek idő előtt menni akar. Akár a gyerek az anya után, akár a katona a meghalt bajtársak után, akár a gyermek a meghalt testvérek után.

Más oldómondatokat is használok ilyenkor, de a MARADOK nagyon bevált.

Sőt így is lehet mondani: “ÉN MÉG EGY KICSIT MARADOK, AZTÁN ÉN IS MEGYEK.”

Használjátok, maradjatok, hogy majd később ti is menjetek.

 

Napi Ildi: HOGY ÉRTELME LEGYEN A HALÁLNAK

Vannak emberek, akik évekig nem jutnak túl egy haláleseten.
Ez extrémnek számít mondjuk egy olyan nő esetében, aki felnőtt korában veszítette el az édesanyját. A nő már önálló, az anyuka benne volt a korban, és a haláleset is már sok éve történt.
gyász 2
Az ezekhez hasonló esetekben mindig segített az, ha megtaláltuk az üzenetet. Akkor van ugyanis értelme egy szülő halálának, ha valamit megtanít az utódoknak. Ha a gyerek megért belőle valamit. Akár a szülő élete, akár a halála megtaníthatja a gyereket valamire. És akkor utoljára adott még a szülő egy tanítást és volt értelme a halálának.

Ha van értelme, akkor megérte és akkor túl is lehet rajta jutni.

Az érzések megoldásában segít az ÉFT. Az ÉFT-ben van külön gyász-pont, aminek az ütögetése segít oldani az érzelmeket.